Za izdavače

Agencije za izdavače

Obavezni primerak

Dostavljanje obaveznog primerka publikacija je regulisano Zakonom o obaveznom primerku publikacija („Službeni glasnik RS“ br. 52/2011) i Zakonom izmenama i dopunama Zakona o obaveznom primerku publikacija („Službeni glasnik RS“ br. 13/2016).

U skladu sa ovim propisima svi izdavači sa teritorije Republike Srbije su dužni da Narodnoj biblioteci Srbije i Biblioteci Matice srpske (ukoliko je središte izdavača na teritoriji AP Vojvodine) dostave po šest primeraka svake publikacije koju izdaju. bilo da je ona proizvedena u zemlji ili inostranstvu. Pored fizičkih primeraka depozitnim bibliotekama treba dostaviti i elektronsku kopiju štampane publikacije koja se dostavlja u PDF formatu u skladu sa članom 8. Zakona. Za sve detaljnije informacije o dostavljanju i uslovima korišćenja elektronske kopije štampane publikacije obratite se Odeljenju obaveznog primerka Narodne biblioteke Srbije.

Ukoliko izdavač u predviđenom zakonskom roku ne izvrši svoje obaveze, Narodna biblioteka Srbije odnosno Biblioteka Matice srpske neće izraditi katalogizaciju u publikacija (CIP) i neće dodeliti odgovarajuće međunarodne oznake i univerzalne standardne brojeve (ISBN, ISSN, ISMN, DOI, ISAN i dr).

Takođe izdavač može biti kažnjen i novačnom kaznom u iznosu od 100.000 do 500.000 dinara.

Nemanja Kalezić

Vela Nikolić

Mateja Stepić

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content