ARSC пројекат

Гостовања у Народном позоришту у Београду – историјски оперски снимци у периоду од 1969. до 1989. године

Guests of National Theatre in Belgrade – Historical Opera Performances Recordings from 1969 to 1989 (ARSC – The Association for Recorded Sound Collections)

Опера, као један од најзначајнијих сценских музичких облика, свој живот започиње и живи у позоришној дворани. Искуство емоционалног, звучног и визуелног доживљаја доступно је онима који су извођењу присуствовали – публици. Упркос томе што у облику сећања оно наставља свој живот у слушаоцу/посматрачу, оно није доступно и другима: не може се чути, доживети а ни препричати.

Народна библиотека Србије је пројектом дигитализације звучних касета са уникатним снимцима оперских представа у Народном позоришту у Београду – Гостовања у Народном позоришу у Београду – Историјски снимци оперских извођења од 1969. до 1989 – учинила важан корак ка заштити звучног наслеђа значајног на националном али и међународном нивоу. Захваљујући г. Хуснији Куртовићу, професору акустике и истинском заљубљенику у оперу који је на оперске представе одлазио са касетофоном и микрофоном и снимао их почев од краја шездесетих година прошлог века, гласови и извођења веома значајних страних и домаћих оперских извођача остали су забележени. Целокупна колекција проф. Куртовића броји преко 300 аудио касета. Народна библиотека Србије је на поклон од проф. Куртовића примила 122 касете које су у оквиру овог пројекта дигитализоване. Очекивани број снимака оперских представа које су (интегрално или делимично снимљене) у оквиру овог пројекта дигитализоване износи око 140. Иако забележени, ови снимци до сада нису били доступни јавности. Уз грант и свесрдну помоћ The Association for Recorded Sound Collections – ARSC, стручна и шира јавност ће бити у прилици да оживи прошлост слушајући гласове Пласида Доминга, Мариа дел Монака, Елене Обрасцове, Лучана Паваротија и многих других оперских уметника који су гостујући у нашој земљи изводили оперске представе раме уз раме са бројним домаћим оперским извођачима – Радмилом Бакочевић, Живаном Сарамандићем, Милком Стојановић, Бисерком Цвејић и многим другима.

Како су оперска извођења јединствене манифестације музичког дела, тако и ови снимци представљају уникатне документе који сведоче о оперској, музичкој сцени и извођачкој пракси у Београду од 1969. до 1989. године, али и шире – о културном амбијенту у Београду у том периоду.

Према пропозицијама гранта, Народна библиотека Србије је у обавези да снимке подели са још четири међународне и домаће институције које су посвећене очувању звучне културне баштине. Снимци и сви пропратни материјали који чине резултат пројекта (дигиталне копије каталога проф. Куртовића, програма и личних белешки г. Куртовића) биће поклоњени Народном позоришту у Београду, Музиколошком институту Српске академије наука и уметности у Београду, али и Звучном архиву Британске националне библиотеке у Лондону и Конгресној библиотеци у Вашингтону.

Пројекат траје две године (март 2015 – март 2017).

По завршетку пројекта, колеција снимака и пропратних материјала ће бити доступна на сајту Дигиталне НБС.

мр Весна Александровић,
Водитељ збирке нотне, аудио и аудиовизуелне грађе Народне библиотеке Србије

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content