Svečano otvaranje izložbe ~ Bosiljka Bosa Kićevac – između stvarnosti i mašte

Izložbeni hol Narodne biblioteke Srbije

Pozivamo Vas na svečano otvaranje izložbe Bosiljka Bosa Kićevac – između stvarnosti i mašte, u utorak, 18. juna 2024. godine, u 19 časova, u izložbenom holu Narodne biblioteke Srbije.

Autorka izložbe i kataloga je Gorana Stevanović, bibliotekar savetnik za Grafički fond i Umetničku zbirku Narodne biblioteke Srbije.

Izložba Bosiljka Bosa Kićevac – između stvarnosti i mašte rezultat je opservacije i rekonstrukcije dela stvaralaštva umetnice koje pripada ilustraciji za decu u periodu druge polovine 20. veka. Izložbenu postavku čini izbor od 150 reprezentativnih crteža iz zaostavštine umetnice, koju su Narodnoj biblioteci Srbije 2021. godine poklonili Ana Popović Bodroža i dr Bojan Popović. Odabrani primeri ilustracija romana, pripovedaka, poezije, autorskih i narodnih bajki u popularnim izdanjima i časopisima za decu (Zmaj, Poletarac, Mali Neven, Tik-Tak, Politikin zabavnik) hronološki su smešteni u period najintenzivnijeg rada Bosiljke Kićevac, od sredine pedesetih do kasnih devedesetih godina 20. veka. Inventivna grafička rešenja srpskih narodnih poslovica i priča sagledana su kroz dinamični kontekst razvoja posleratne ilustracije u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Prateći segment izložbe čine dnevničke beleške, nagrade i priznanja za umetničko stvaralaštvo, lični predmeti i slikarski probor koji su pripadali umetnici.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti:

dr Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije,

profesorka emerita Irina Subotić

poklonodavci

muzejski savetnici Ana Popović Bodroža i dr Bojan Popović

kao i Gorana Stevanović, autorka izložbe

Glumica Svetlana Bojković čitaće delove iz autobiografije Bosiljke Kićevac Pričam.

Koncept i dizajn suvenira uradila je Nađa Stojković Jovanović, bibliotekar savetnik.

Bosiljka Kićevac Popović (1924–2016) diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku dekorativnog slikarstva 1956. godine, a postdiplomske studije završila je 1958. godine. Pored ilustracije bavila se grafikom, monumentalnim slikarstvom, nacrtima za unikatne tepihe i projektima za tekstil. Bila je istaknuta članica ULUPUDS-a. Dobitnica je najprestižnijih priznanja za umetničko stvaralaštvo, među kojima su: Politikina nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar” (1976), Zlatno pero Beograda (1976, 1981, 1984. godine) i Nagrada Vukove zadužbine (1996). Aktivno je izlagala samostalno i predstavljala našu zemlju na različitim internacionalnim smotrama i izložbama.

Zaostavština umetnice u Narodnoj bibliotci Srbije sastoji se od preko 2.000 originalnih ilustracija, crteža, skica i grafičkih listova, 30 ekslibrisa, triptiha uramljenih grafika Beograd – panorama, 300 ilustrovanih knjiga i izložbenih kataloga iz oblasti likovne i primenjene umetnosti druge polovine 20. veka, 400 brojeva najpoznatijih časopisa za decu, 280 fotografija, lične prepiske i prateće dokumentacije.

Ulaz je slobodan!

Dobro došli u Narodnu biblioteku Srbije!

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content