Свечано отварање изложбе ~ Босиљка Боса Кићевац – између стварности и маште

Изложбени хол Народне библиотеке Србије

Позивамо Вас на свечано отварање изложбе Босиљка Боса Кићевац – између стварности и маште, у уторак, 18. јуна 2024. године, у 19 часова, у изложбеном холу Народне библиотеке Србије.

Ауторка изложбе и каталога је Горана Стевановић, библиотекар саветник за Графички фонд и Уметничку збирку Народне библиотеке Србије.

Изложба Босиљка Боса Кићевац – између стварности и маште резултат је опсервације и реконструкције дела стваралаштва уметнице које припада илустрацији за децу у периоду друге половине 20. века. Изложбену поставку чини избор од 150 репрезентативних цртежа из заоставштине уметнице, коју су Народној библиотеци Србије 2021. године поклонили Ана Поповић Бодрожа и др Бојан Поповић. Одабрани примери илустрација романа, приповедака, поезије, ауторских и народних бајки у популарним издањима и часописима за децу (Змај, Полетарац, Мали Невен, Тик-Так, Политикин забавник) хронолошки су смештени у период најинтензивнијег рада Босиљке Кићевац, од средине педесетих до касних деведесетих година 20. века. Инвентивна графичка решења српских народних пословица и прича сагледана су кроз динамични контекст развоја послератне илустрације у Србији и некадашњој Југославији. Пратећи сегмент изложбе чине дневничке белешке, награде и признања за уметничко стваралаштво, лични предмети и сликарски пробор који су припадали уметници.

На отварању изложбе присутнима ће се обратити:

др Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије,

професорка емерита Ирина Суботић

поклонодавци

музејски саветници Ана Поповић Бодрожа и др Бојан Поповић

као и Горана Стевановић, ауторка изложбе

Глумица Светлана Бојковић читаће делове из аутобиографије Босиљке Кићевац Причам.

Концепт и дизајн сувенира урадила је Нађа Стојковић Јовановић, библиотекар саветник.

Босиљка Кићевац Поповић (1924–2016) дипломирала је на Академији примењених уметности у Београду на одсеку декоративног сликарства 1956. године, а постдипломске студије завршила је 1958. године. Поред илустрације бавила се графиком, монументалним сликарством, нацртима за уникатне тепихе и пројектима за текстил. Била је истакнута чланица УЛУПУДС-а. Добитница је најпрестижнијих признања за уметничко стваралаштво, међу којима су: Политикина награда из Фонда „Владислав Рибникар” (1976), Златно перо Београда (1976, 1981, 1984. године) и Награда Вукове задужбине (1996). Активно је излагала самостално и представљала нашу земљу на различитим интернационалним смотрама и изложбама.

Заоставштина уметнице у Народној библиотци Србије састоји се од преко 2.000 оригиналних илустрација, цртежa, скица и графичких листовa, 30 екслибрисa, триптиха урамљених графика Београд – панорама, 300 илустрованих књига и изложбених каталога из области ликовне и примењене уметности друге половине 20. века, 400 бројева најпознатијих часописа за децу, 280 фотографија, личне преписке и пратеће документације.

Улаз је слободан!

Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content