Sastanak Konferencije direktora nacionalnih biblioteka Evrope (CENL) u Varšavi

Godišnji sastanak Konferencije direktora nacionalnih biblioteka Evrope (Conference of European National Librarians – CENL), 38. po redu, održan je u Varšavi, od 16. do 18. juna 2024. godine. Od 46 zemalja članica Saveta Evrope, organizacije na kojoj se bazira članstvo u CENL-u, 33 zemalje su imale predstavnike, direktore nacionalnih biblioteka ili njihove izaslanike. Srbiju je u ime direktora Narodne biblioteke Srbije dr Vladimira Pištala predstavljala zamenica upravnika Tamara Butigan Vučaj. Sastankom je predsedavao Frank Šolc, direktor Nemačke nacionalne biblioteke.

Domaćin sastanka bila je Nacionalna biblioteka Poljske, odnosno njen direktor Tomaš Makovski i zamenica direktora Julija Konopka Žolnijerčuk.

Uvodno inspirativno izlaganje prvog dana imala je Mina Karvonen iz Ministarstva obrazovanja i kulture Finske, na temu: Digitalno kulturno nasleđe kao veza između vremena, ideja i ljudi. Centralna tema prvog dana sastanka odnosila se na nacionalne biblioteke i elektronski obavezni primerak. Uvodno izlaganje imala je Linda Arnold Stratford iz Britanske biblioteke,  koja je predstavila rezultate evropskog simpozijuma na temu e-obaveznog primerka, održanog u Velikoj Britaniji u oktobru 2023. godine. Kratke prezentacije na temu imali su predstavnici devet nacionalnih biblioteka i to: Francuske, Belgije, Jermenije, Srbije, Estonije, Nemačke, Luksemburga, Španije i Turske. Nakon toga su učesnici podeljeni u grupe za diksusiju o e-obaveznom primerku, uključujići stanje e-obaveznog primerka u nacionalnim bibliotekam, pravni osnov, dobre prakse, a jedna grupa se bavila muzičkim sadržajima u kontekstu e-obaveznog primerka.

Drugi dan sastanka bio je posvećen različitim temama. Direktor Nacionalne biblioteke Republike Češke podelio je iskustvo izrade razvojne strategije za period 2024-2027, a direktor Nacionalne biblioteke Poljske novu misiju svoje biblioteke kao koordinatora Mreže biblioteka u Poljskoj. Zatim smo čuli izveštaje o radu mrežnih grupa CENL-a, kao i dijaloških foruma. Usledili su izveštaji o projektima podržanim iz fonda Erland Kolding Nilsen. Za 2023. godinu ovaj grant su osvojile tri nacionalne biblioteke. Prva Nacionalna biblioteka Moldavije za stručni skup na temu jačanja profesionalne mreže u cilju društvene otpornosti i mira, druga Nacionalna biblioteka Francuske za studijske dane posvećene novoj generaciji zgrada biblioteka, kao robotizovanim mestima zaštite i najzad Nacionalna biblioteka Mađarske za projekat unapređenja infrastrukture za arhiviranje veba nacionalnih biblioteka Mađarske i Luksemburga. Zatim su predstavljeni rezultati upitnika o zaštiti od katastrofa u nacionalnim bibliotekama. O stanju u nacionalnoj biblioteci i mreži biblioteka Ukrajine izvestila je kroz unapred snimljeni video prilog Ljubov Andrijevna Dubrovina, direktorka Nacionalne biblioteke Ukrajine. Roli Kiting, direktor Britanske biblioteke, govorio je o naučenim lekcijama iz iskustva sa masivnim sajber-napadom u oktobru 2023. godine, od čega se ova biblioteka još uvek oporavlja. Slične napade imale su nacionalne biblioteke Republike Češke i Albanije.

Na kraju sastanka predstavljen je domaćin sledećeg sastanka CENL-a u 2025. godini,  od 15. do 17. juna – Nacionalna biblioteka Škotske u Edinburgu. Naredni sastanak 2026. biće u Luksemburgu, a za 2027. godinu će uskoro biti raspisan poziv.

Pored radnog sastanka, program je bio izuzetno bogat kulturnim sadržajima, a izdvajamo veče kulture sa ukrajinskim umetnicima, održano u subotu, 15. juna u Nacionalnoj biblioteci Poljske, zatim klavirski koncert na otvorenom u nedelju, 16. juna, kao i posetu nedavno renoviranoj Palati Krasinjski (poznatoj i kao Palata Komonvelta), u kojoj se nekada nalazila Nacionalna biblioteka Poljske.

Učesnici sastanka ispred Nacionalne biblioteke Poljske i Palate Krasinjski

Tamara Butigan Vučaj

Zamenica upravnika NBS

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content