Састанак Конференције директора националних библиотека Европе (CENL) у Варшави

Годишњи састанак Конференције директора националних библиотека Европе (Conference of European National Librarians – CENL), 38. по реду, одржан је у Варшави, од 16. до 18. јуна 2024. године. Од 46 земаља чланица Савета Европе, организације на којој се базира чланство у CENL-у, 33 земаље су имале представнике, директоре националних библиотека или њихове изасланике. Србију је у име директора Народне библиотеке Србије др Владимира Пиштала представљала заменица управника Тамара Бутиган Вучај. Састанком је председавао Франк Шолц, директор Немачке националне библиотеке.

Домаћин састанка била је Национална библиотека Пољске, односно њен директор Томаш Маковски и заменица директора Јулија Конопка Жолнијерчук.

Уводно инспиративно излагање првог дана имала је Мина Карвонен из Министарства образовања и културе Финске, на тему: Дигитално културно наслеђе као веза између времена, идеја и људи. Централна тема првог дана састанка односила се на националне библиотеке и електронски обавезни примерак. Уводно излагање имала је Линда Арнолд Стратфорд из Британске библиотеке,  која је представила резултате европског симпозијума на тему е-обавезног примерка, одржаног у Великој Британији у октобру 2023. године. Кратке презентације на тему имали су представници девет националних библиотека и то: Француске, Белгије, Јерменије, Србије, Естоније, Немачке, Луксембурга, Шпаније и Турске. Након тога су учесници подељени у групе за диксусију о е-обавезном примерку, укључујићи стање е-обавезног примерка у националним библиотекам, правни основ, добре праксе, а једна група се бавила музичким садржајима у контексту е-обавезног примерка.

Други дан састанка био је посвећен различитим темама. Директор Националне библиотеке Републике Чешке поделио је искуство израде развојне стратегије за период 2024-2027, а директор Националне библиотеке Пољске нову мисију своје библиотеке као координатора Мреже библиотека у Пољској. Затим смо чули извештаје о раду мрежних група CENL-а, као и дијалошких форума. Уследили су извештаји о пројектима подржаним из фонда Ерланд Колдинг Нилсен. За 2023. годину овај грант су освојиле три националне библиотеке. Прва Национална библиотека Молдавије за стручни скуп на тему јачања професионалне мреже у циљу друштвене отпорности и мира, друга Национална библиотека Француске за студијске дане посвећене новој генерацији зграда библиотека, као роботизованим местима заштите и најзад Национална библиотека Мађарске за пројекат унапређења инфраструктуре за архивирање веба националних библиотека Мађарске и Луксембурга. Затим су представљени резултати упитника о заштити од катастрофа у националним библиотекама. О стању у националној библиотеци и мрежи библиотека Украјине известила је кроз унапред снимљени видео прилог Љубов Андријевна Дубровина, директорка Националне библиотеке Украјине. Роли Китинг, директор Британске библиотеке, говорио је о наученим лекцијама из искуства са масивним сајбер-нападом у октобру 2023. године, од чега се ова библиотека још увек опоравља. Сличне нападе имале су националне библиотеке Републике Чешке и Албаније.

На крају састанка представљен је домаћин следећег састанка CENL-a у 2025. години,  од 15. до 17. јуна – Национална библиотека Шкотске у Единбургу. Наредни састанак 2026. биће у Луксембургу, а за 2027. годину ће ускоро бити расписан позив.

Поред радног састанка, програм је био изузетно богат културним садржајима, а издвајамо вече културе са украјинским уметницима, одржано у суботу, 15. јуна у Националној библиотеци Пољске, затим клавирски концерт на отвореном у недељу, 16. јуна, као и посету недавно реновираној Палати Красињски (познатој и као Палата Комонвелта), у којој се некада налазила Национална библиотека Пољске.

Учесници састанка испред Националне библиотеке Пољске и Палате Красињски

Тамара Бутиган Вучај

Заменица управника НБС

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content