Predstavnice Narodne biblioteke Srbije na 87. Svetskom bibliotečkom i informacionom kongresu IFLA-e: Inspiriši (se), angažuj (se), omogući, poveži (se)

04/08/2022.

Svetski bibliotečki i informacioni kongres IFLA-e održan je uživo nakon dve godine pauze zbog pandemije, u Međunarodnom kongresnom centru u Dablinu, u Irskoj, od 26. do 29. jula 2022. godine. Kongres je okupio 1.934 fizički prisutnih učesnika i 493 onlajn učesnika, kao i preko 200 volontera iz 96 zemalja sveta.
Narodna biblioteka Srbije je imala dve predstavnice na ovom kongresu, kao i poster o nedavno završenom projektu Women’s Practices in the Time of the Pandemic. Ana Stevanović, Odeljenje serijskih publikacija – sektor za analitičku obradu članaka, na kongresu je učestvovala u svojstvu članice Nadzornog odbora za standarde IFLA-e (IFLA Advisory Committee on Standards). Ana je deo uredničkog tima Biltena za standarde (Standard Newsletter) i predsednica Radne grupe za komunikaciju, a aktivno je učestvovala na sastancima i programima u vezi sa standardima i metapodacima. Tamara Butigan Vučaj, načelnica Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke i mikrofilmovanje, prvi put je učestvovala na kongresu IFLA-e i to predstavljanjem postera Narodne biblioteke Srbije, ali i kao delegatkinja upravnika Vladimira Pištala na sastanku Konferencije direktora nacionalnih biblioteka sveta (CDNL), koji je održan 27. jula.

Poster Narodne biblioteke Srbije je u konkurenciji od 174 postera naišao na značajno interesovanje bibliotekara iz svih uglova sveta, kako u pogledu sadržaja, tako i u pogledu dizajna, koji je uradio Nikola Vukanović. Projekat su za postersku sesiju nominovale Beba Stanković i Tamara Butigan Vučaj, koordinatorke projekta, dok su u posterskim sesijama tokom kongresa učestvovale Ana Stevanović i Tamara Butigan Vučaj.

Izuzetno bogat program bio je raspoređen u svega tri dana i bilo je nemoguće prisustvovati svim prezentacijama, radionicama i sastancima koji bi bili inspirativni i korisni. Međutim, kao i svake godine, učešće bibliotekara Narodne biblioteke Srbije i naše prisustvo na međunarodnoj bibliotečkoj sceni je od neprocenjivog značaja. Ne samo da se inspirišemo, već i da se angažujemo i povežemo kako i poziva ovogodišnji kongres svojom temom.

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content