Представнице Народне библиотеке Србије на 87. Светском библиотечком и информационом конгресу IFLA-e: Инспириши (се), ангажуј (се), омогући, повежи (се)

04/08/2022.

Светски библиотечки и информациони конгрес IFLA-e одржан је уживо након две године паузе због пандемије, у Међународном конгресном центру у Даблину, у Ирској, од 26. до 29. јула 2022. године. Конгрес је окупио 1.934 физички присутних учесника и 493 онлајн учесника, као и преко 200 волонтера из 96 земаља света.
Народна библиотека Србије је имала две представнице на овом конгресу, као и постер о недавно завршеном пројекту Women’s Practices in the Time of the Pandemic. Ана Стевановић, Одељење серијских публикација – сектор за аналитичку обраду чланака, на конгресу је учествовала у својству чланице Надзорног одбора за стандарде IFLA-е (IFLA Advisory Committee on Standards). Ана је део уредничког тима Билтена за стандарде (Standard Newsletter) и председница Радне групе за комуникацију, а активно је учествовала на састанцима и програмима у вези са стандардима и метаподацима. Тамара Бутиган Вучај, начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке и микрофилмовање, први пут је учествовала на конгресу IFLA-е и то представљањем постера Народне библиотеке Србије, али и као делегаткиња управника Владимира Пиштала на састанку Конференције директора националних библиотека света (CDNL), који је одржан 27. јула.

Постер Народне библиотеке Србије је у конкуренцији од 174 постера наишао на значајно интересовање библиотекара из свих углова света, како у погледу садржаја, тако и у погледу дизајна, који је урадио Никола Вукановић. Пројекат су за постерску сесију номиновале Беба Станковић и Тамара Бутиган Вучај, координаторке пројекта, док су у постерским сесијама током конгреса учествовале Ана Стевановић и Тамара Бутиган Вучај.

Изузетно богат програм био је распоређен у свега три дана и било је немогуће присуствовати свим презентацијама, радионицама и састанцима који би били инспиративни и корисни. Међутим, као и сваке године, учешће библиотекара Народне библиотеке Србије и наше присуство на међународној библиотечкој сцени је од непроцењивог значаја. Не само да се инспиришемо, већ и да се ангажујемо и повежемо како и позива овогодишњи конгрес својом темом.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content