Otvaranje izložbe slika prof. dr Milana Ristovića i predstavljanje njegove knjige „Utišani glasovi. Iz istorije običnih ljudi.”

ATRIJUM Narodne biblioteke Srbije

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da dođete 22. maja 2024. godine, u 19 sati, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije na multimedijalni program otvaranja izložbe slika prof. dr Milana Ristovića i predstavljanja njegove knjige Utišani glasovi. Iz istorije običnih ljudi, u izdanju Geopoetike, 2024. godine.

U programu učestvuju: 

dr Jasna Novakov Sibinović, izvršna urednica Geopoetike

književnik Vladislav Bajac, glavni urednik Geopoetike

prof. dr Radina Vučetić (Filozofski fakultet u Beogradu)

prof. dr Milan Ristović (Filozofski fakultet u Beogradu)

Moderatorka programa: Milena Đorđijević

O izložbi

Slikarski radovi Milana Ristovića, nastajali u rasponu od gotovo pedeset godina, svedoče, pored nekih stilskih razlika i o kontunitetu jednog ličnog, simboličnog jezika, koji se vremenom menjao i usložnjavao. Sačuvani radovi nastajali na različitim (često menjanim mestima stanovanja) bili su, obično, i najvažniji deo prtljaga u čestim seobama. U slikanju ili ilustraciji nije video nesuglasje u bavljenjenju istorijom, naučnim istraživanjima i pedagoškim radom. Neke njegove istoriografske studije nastale su i zahvaljujući sposobnosti „čitanja” vizuelnih istorijskih izvora (novinske karikature, propagandni plakati, fotografije, film). Milan Ristović bavio se aktivno novinskom ilustracijom, karikaturom i stripom od sredine 1970-ih do početka 1990-ih godina.

Utišani glasovi

Svojom knjigom Obični ljudi. Prilozi za istoriju iz 1999. godine (Geopoetika), zajedno sa istoričarima poput Petera Englunda, Milan Ristović utro je put istraživanjima malih života i svetova prošlosti. Ovo je njena dopunjena verzija. Autori poput Ristovića moderni su zapisivači događaja sa oboda sveta kao negdašnji srednjovekovni prepisivači. Kao što su ovi uz svoj mukotrpni posao na marginama svitaka i listova beležili i svoje utiske o tekstovima koje su umnožavali i ostavili ih u zbirci Iz tmine pojanje (sastavljač istoričar književnosti Đorđe Trifunović), tako je Milan Ristović ispisao i poklonio nam svoju i istoričarsku zbirku Utišani glasovi.

(Iz recenzije Vladislava Bajca)

Dobro došli u ATRIJUM Narodne biblioteke Srbije!

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content