Отварање изложбе слика проф. др Милана Ристовића и представљањe његове књиге „Утишани гласови. Из историје обичних људи.”

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 22. маја 2024. године, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на мултимедијални програм отварања изложбе слика проф. др Милана Ристовића и представљања његове књиге Утишани гласови. Из историје обичних људи, у издању Геопоетике, 2024. године.

У програму учествују: 

др Јасна Новаков Сибиновић, извршна уредница Геопоетике

књижевник Владислав Бајац, главни уредник Геопоетике

проф. др Радина Вучетић (Филозофски факултет у Београду)

и проф. др Милан Ристовић (Филозофски факултет у Београду)

Модераторка програма: Милена Ђорђијевић

О изложби

Сликарски радови Милана Ристовића, настајали у распону од готово педесет година, сведоче, поред неких стилских разлика и о контунитету једног личног, симболичног језика, који се временом мењао и усложњавао. Сачувани радови настајали на различитим (често мењаним местима становања) били су, обично, и најважнији део пртљага у честим сеобама. У сликању или илустрацији није видео несугласје у бављењењу историјом, научним истраживањима и педагошким радом. Неке његове историографске студије настале су и захваљујући способности „читања” визуелних историјских извора (новинске карикатуре, пропагандни плакати, фотографије, филм). Милан Ристовић бавио се активно новинском илустрацијом, карикатуром и стрипом од средине 1970-их до почетка 1990-их година.

Утишани гласови

Својом књигом Обични људи. Прилози за историју из 1999. године (Геопоетика), заједно са историчарима попут Петера Енглунда, Милан Ристовић утро је пут истраживањима малих живота и светова прошлости. Ово је њена допуњена верзија. Аутори попут Ристовића модерни су записивачи догађаја са обода света као негдашњи средњовековни преписивачи. Као што су ови уз свој мукотрпни посао на маргинама свитака и листова бележили и своје утиске о текстовима које су умножавали и оставили их у збирци Из тмине појање (састављач историчар књижевности Ђорђе Трифуновић), тако је Милан Ристовић исписао и поклонио нам своју и историчарску збирку Утишани гласови.

(Из рецензије Владислава Бајца)

Добро дошли у АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content