Konferencija za medije i književni matine – četvrta knjiga iz edicije izabrane proze Save Damjanova, u izdanju zrenjaninske Agore – DAMJANOV: ISKONI Bƀ SLOVO – Istorija kao apokrif

Uživo na Facebook nalogu Narodne biblioteke Srbije

01. 06. 2021. godine
Atrijum Narodne biblioteke Srbije

Pozivamo vas da dođete 1. juna 2021, u 12 sati, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije, na konferenciju za medije i književni matine povodom izlaska četvrte knjige iz edicije izabrane proze Save Damjanova, u izdanju zrenjaninske Agore – DAMJANOV: ISKONI Bƀ SLOVO – Istorija kao apokrif.

Tom prilikom, biće predstavljene sve četiri knjige: Istraživanje savršenstva (prir. Snežana Savkić), Kolači, Obmane, Nonsensi (prir. Miloš Jocić), Remek-delca (prir. Ala Tatarenko) i Istorija kao apokrif (prir. Igor Perišić).

Govore:
Nenad Šaponja, glavni urednik IK „Agora“,
dr Igor Perišić, priređivač izdanja, i
prof. dr Sava Damjanov, autor.

Program se može pratiti i uživo onlajn preko zvanične Fesjbuk stranice Narodne biblioteke Srbije, kao i u odloženom gledanju preko Jutjub kanala.


Izabrana proza Save Damjanova Damjanov: Iskoni Bƀ slovo – Istorija kao apokrif predstavlja piščeva kretanja od eksperimentalne ekstremnosti u vidu kosmičko-ontološkog rečnika u odgonetanju kriptograma sveta (Istraživanja savršenstva), preko unikatne postmodernističke i neoavangardističke poetike koja svedoči o stvaralačkoj svesti Mlade srpske proze 80-ih, objedinjujući postmodernističke metaprozne i intertekstualne postupke i avangardističku naklonjenost apsurdu, fantastici, iracionalnim sadržajima i formalno-jezičkim eksperimentima (Kolači, Obmane, Nonsensi), te ukrštanja tekstualnih i seksualnih konotacija u susretu jednostavnosti folklora, neobuzdane životne radosti Renesanse, opasnog libertanskog šarma De Sadove epohe i postmoderne ironije (Remek-delca), do potvrđivanja androginog kvaliteta piščeve proze što se ogleda u travestiranju žanrova, karnevalizovanju manifesta diskurzivne nekorektnosti kao i u plemenitoj ideološkoj konfuziji koja ide protiv osrednjosti (Istorija kao apokrif).

Sava Damjanov (Novi Sad, 1956) piše umetničku prozu, književnoistorijske oglede i kritiku; ure­đivao je neko­liko časopisa i edicija; predavao je na Filo­zofskom fakul­tetu u Novom Sadu i kao gostujući profesor na fakultetima u ino­s­tran­stvu. Priredio je dela srpskih pisaca 18, 19, i 20. veka. Autor je antologija stare srpske erotske knji­ževnosti i postmoderne fantastike kao i više knjiga umetničke pro­ze, književnonaučnih studija, zbirki eseja i kritika.

Dobro došli!

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content