Koncert slovenačkog ženskog hora „POJOČA DRUŽBA“

Uživo na Facebook nalogu Narodne biblioteke Srbije

30. 06. 2021. godine
Atrijum Narodne biblioteke Srbije

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da u okviru Centra slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije, 30. juna 2021, u 19 sati, dođete u Atrijum na koncert slovenačkog ženskog hora „Pojoča družba“.
Na repertoaru će se naći slovenačke duhovne i tradicionalne pesme kao i evergrin. Dirigentkinja hora je Višnja Dimitrijević.

Ženski hor „Pojoča Družba” deluje pri Društvu „Sava“, Društvu Slovenaca u Beogradu, koje je nastalo 2001. godine. Hor je, međutim, nešto novijeg datuma – nastao je 2008. godine na inicijativu samih članica Društva „Sava”. Od osnivanja vodila ga je Božica Toškić, da bi ga 2017. godine preuzela mlada dirigentkinja Višnja Dimitrijević. Većina članica hora su Slovenke, a osnovna ideja ovog ansambla jeste da se slovenačka kulturna baština i jezik očuvaju kroz pesmu. Među članicama hora nalaze se predstavnice svih generacija.

Većinski repertoar hora čine slovenačke tradicionalne pesme, ali i biseri srpske horske literature, kao i evergrin melodije sa prostora bivše Jugoslavije. U poslednjih nekolioko godina, na inicijativu nove dirigentkinje, hor je u svoj repertoar uvrstio i veliki broj duhovnih kompozicija.

Hor „Pojoča družba”, održao je veliki broj koncerata u mnogim gradovima Srbije i Slovenije. Redovno učestvuje na svim priredbama u okviru Društva „Sava“ i na bogosluženjima pri Beogradskoj nadbiskupiji.

Centar slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije osnovan je pod pokroviteljstvom Foruma slovenskih kultura i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i ima za cilj da se, kroz predavanja, radionice, izložbe, filmske projekcije, tematske klubove i koncerte, napravi još jedna važna spona među slovenskim kulturama.

Ulaz je slobodan.
Dobro došli!

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content