Digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

21. 07. 2021. godine

Sporazum koji će omogućiti digitalizaciju Miroslavljevog jevanđelja, danas su u Narodnom muzej u Beogradu potpisali potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodna biblioteka Srbije Vladimir Pištalo.

“Ovo je važan proces, kako za Srbiju, tako i javnost koja će nakon ovog postupka imati mogućnost da proučava i vidi najstariji ćirilični rukopis na srpskom jeziku”, izjavila je Gojković. Izuzetno je važno i što će Ministarstvo biti u obavezi da napravi dokumetarni film koji će govoriti i o istoriji Miroslavljevog jevanđelja i u kojem će biti prikazan čitav postupak digitalizacije. Tu ćemo imati i svedočanstva svih stručnjaka i učesnika u ovom procesu, naglasila je ministarka kulture i informisanja.

Na osnovu Sporazuma o saradnji definisana je obaveza svih učesnika u procesu digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, koje se realizuje na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja.

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content