Дигитализација Мирослављевог јеванђеља

21. 07. 2021. године

Споразум који ће омогућити дигитализацију Мирослављевог јеванђеља, данас су у Народном музеј у Београду потписали потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић, председник Српске академија наука и уметности Владимир С. Костић и в. д. управника Народна библиотека Србије Владимир Пиштало.

“Ово је важан процес, како за Србију, тако и јавност која ће након овог поступка имати могућност да проучава и види најстарији ћирилични рукопис на српском језику”, изјавила је Гојковић. Изузетно је важно и што ће Министарство бити у обавези да направи докуметарни филм који ће говорити и о историји Мирослављевог јеванђеља и у којем ће бити приказан читав поступак дигитализације. Ту ћемо имати и сведочанства свих стручњака и учесника у овом процесу, нагласила је министарка културе и информисања.

На основу Споразума о сарадњи дефинисана је обавеза свих учесника у процесу дигитализације Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа, које се реализује на иницијативу Министарства културе и информисања.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content