Ciklus „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“ ~ gost pisac, profesor i publicista Slobodan Vladušić

Lokalitet na Kosančićevom vencu, Beograd

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da dođete 29. septembra 2023. godine, u 19 sati, na lokalitet na Kosančićevom vencu, mesto srušene Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu, na četvrti program u okviru ciklusa Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću čiji je gost pisac, profesor i publicista Slobodan Vladušić.

Moderatorka programa je Milena Đorđijević.

U razgovoru sa Slobodanom Vladušićem biće reči o tome kako i zašto predavati srpsku književnost danas, o figuri ličnosti i figuri roba, o neodustajanju od literature kao i o nekim temama i motivima, poput izbrisanih ljudi, umetnosti u sajber prostoru, inspirisanih autorovim romanima.

Slobodan Vladušić (1973) magistrirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde danas predaje. Bio je lektor za srpski jezik na Univezitetu Adam Mickijevič u Poznanju, a držao je i predavanja u svojstvu gostujućeg profesora na Univezitetu za strane studije u Pekingu.

Bio je urednik kritike u časopisu Reč, honorarni urednik na Televiziji Subotica, uređivao je Letopis Matice srpske. Osnovao je Centar za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti pri Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je među osnivačima Blogerame, kursa pisanja blogova za učenike 4. razreda srednjih škola u Novom Sadu. Uredio je nekoliko brojeva časopisa Luča koji izdaje Srpski kulturni centar u Subotici.

Slobodan Vladušić je književne kritike pisao za srpske dnevne novine i nedeljnike poput PolitikeDanasaNina i Pečata.

Najznačajnija dela su mu knjige teorijske proze Crnjanski, Megalopolis (2011) i Književnost i komentari, (2017); romani Forward (2009), Mi izbrisani (2013), Veliki juriš (2018) i Omama (2021).

Dobitnik je uglednih priznanja kako za svoj teorijski rad tako i za umetničku prozu.

Živi u Subotici.

Ulaz je slobodan!

Dobro došli na Kosančićev venac!

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content