Bibliotekarsko društvo Srbije obeležilo Dan bibliotekara Srbije

15.12.2020. u 14:00 h

Bibliotekarsko društvo Srbije je, u skladu sa tradicijom, i u 2020. godini obeležilo Dan bibliotekara Srbije, 14. Decembar, ujedno i 73. rođendan najstarijeg i najvećeg strukovnog udruženja u zemlji. Usled mera za suzbijanje pandemije virusa korona i zaštite zdravlja, ove godine nije bilo moguće organizovati svečanu skupštinu BDS, već se skup bibliotekara preselio u onlajn okruženje Zoom platforme i Facebook stranice Društva. Prvo onlajn okupljanje kolega iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije u organizaciji BDS prošlo je uspešno, sa oko 150 aktivnih učesnika koji su, preko obe platforme, pratili svečani program Dana bibliotekara i početak 17. konferencije BDS „Mobilno bibliotekarstvo”https://konf.bds.rs/.


Nakon predstavljanja novih izdanja BDS, novog broja naučnog časopisa „Bibliotekar” (broj 2 za 2020. godinu, sa temom rada biblioteka i bibliotekara tokom pandemije virusa korona), koji je predstavila glavna i odgovorna urednica prof. dr Dragana Grujić, i zbornika radova „Male biblioteke u velikom dijalogu za promene” sa 16. konferencije BDS, održane 2019. godine, koji je predstavila urednica mr Gordana Đilas, održan je najsvečaniji deo Dana bibliotekara – proglašenje laureata nagrada BDS za 2020. godinu. U ime žirija za nagrade „Zapis”, „Stojan Novaković” i „Najbolji bibliotekar” obratili su se predsednici i članovi žirija Vesna Petrović, Radivoje Doderović i Olivera Nastić (koju je, zbog tehničkih problema, zamenila Milica Matijević) i saopštili odluke.


Laureati nagrada BDS za 2020. godinu su:
– za Nagradu „Zapis” Marina Lazović, direktor Narodne biblioteke Smederevo,
– za Nagradu „Stojan Novaković” dr Žarko Vojnović, načelnik Odeljenja za bibliografiju Narodne biblioteke Srbije, za knjigu Srpske manastirske biblioteke do kraja XVIII veka (Pančevo: Gradska biblioteka, 2019),
– za Nagradu „Najbolji bibliotekar” Gordana Vučković, samostalni knjižničar Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Kragujevac.


BDS čestita svim laureatima vredna stručna priznanja i naglašava da će čin dodele plaketa i novčanih delova nagrada Društva biti upriličen u 2021. godini, kada epidemiološka situacija to dozvoli.
Nakon reči laureata nagrada Marine Lazović i Gordane Vučković nastavilo se sa prezentacijom programa 17. konferencije BDS, koji je predstavio sekretar Društva Nikola Petaković. Program obeležavanja Dana bibliotekara vodio je predsednik Društva, dr Bogdan Trifunović, dok je snimak programa dostupan na Facebook stranici BDS.

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content