Библиотекарско друштво Србије обележило Дан библиотекара Србије

15.12.2020. у 14:00 h

Библиотекарско друштво Србије је, у складу са традицијом, и у 2020. години обележило Дан библиотекара Србије, 14. Децембар, уједно и 73. рођендан најстаријег и највећег струковног удружења у земљи. Услед мера за сузбијање пандемије вируса корона и заштите здравља, ове године није било могуће организовати свечану скупштину БДС, већ се скуп библиотекара преселио у онлајн окружење Zoom платформе и Facebook странице Друштва. Прво онлајн окупљање колега из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Македоније у организацији БДС прошло је успешно, са око 150 активних учесника који су, преко обе платформе, пратили свечани програм Дана библиотекара и почетак 17. конференције БДС „Мобилно библиотекарство”https://konf.bds.rs/.


Након представљања нових издања БДС, новог броја научног часописа „Библиотекар” (број 2 за 2020. годину, са темом рада библиотека и библиотекара током пандемије вируса корона), који је представила главна и одговорна уредница проф. др Драгана Грујић, и зборника радова „Мале библиотеке у великом дијалогу за промене” са 16. конференције БДС, одржане 2019. године, који је представила уредница мр Гордана Ђилас, одржан је најсвечанији део Дана библиотекара – проглашење лауреата награда БДС за 2020. годину. У име жирија за награде „Запис”, „Стојан Новаковић” и „Најбољи библиотекар” обратили су се председници и чланови жирија Весна Петровић, Радивоје Додеровић и Оливера Настић (коју је, због техничких проблема, заменила Милица Матијевић) и саопштили одлуке.


Лауреати награда БДС за 2020. годину су:
– за Награду „Запис” Марина Лазовић, директор Народне библиотеке Смедерево,
– за Награду „Стојан Новаковић” др Жарко Војновић, начелник Одељења за библиографију Народне библиотеке Србије, за књигу Српске манастирске библиотеке до краја XVIII века (Панчево: Градска библиотека, 2019),
– за Награду „Најбољи библиотекар” Гордана Вучковић, самостални књижничар Народне библиотеке „Вук Караџић“ Крагујевац.


БДС честита свим лауреатима вредна стручна признања и наглашава да ће чин доделе плакета и новчаних делова награда Друштва бити уприличен у 2021. години, када епидемиолошка ситуација то дозволи.
Након речи лауреата награда Марине Лазовић и Гордане Вучковић наставило се са презентацијом програма 17. конференције БДС, који је представио секретар Друштва Никола Петаковић. Програм обележавања Дана библиотекара водио је председник Друштва, др Богдан Трифуновић, док је снимак програма доступан на Facebook страници БДС.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content