Састанак Конференције директора националних библиотека Европе (CENL)

24/06/2022.

Годишњи састанак Конференције директора националних библиотека Европе (Conference of European National Librarians – CENL) https://www.cenl.org/, 36. по реду, одржан је у Анкари, главном граду Турске, од 19. до 21. јуна 2022. године. Од 46 земаља чланица Савета Европе, који је базична организација за чланство у CENL-у, 34 земље чланице су имале своје представнике, директоре националних библиотека или њихове изасланике. Србију је, у својству овлашћеног делегата управника Народне библиотеке Србије др Владимира Пиштала, представљала Тамара Бутиган Вучај, начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке и микрофилмовање. Састанком је председавао Франк Шолц, директор Немачке националне библиотеке, која је преузела председавање од Британске библиотеке у децембру 2021. године.

Домаћин састанка била је Национална библиотека Турске на челу са директором Алијем Одабашем, али је састанак одржан у Председничкој библиотеци.

Уводно излагање о релевантности националних библиотека за друштво у целини имала је Барбара Лизон, председница Ифле, а дискусију након овог инспиративног предавања водила је Сара Ламенс, директорка Краљевске и националне библиотеке Белгије.

Затим је на дневном реду био снимљени видео прилог у коме Љубов Андријевна Дубровина, директорка Националне библиотеке Украјине, извештава о ситуацији у којој су се нашле украјинске библиотеке од почетка рата. Офели Рамонаксо, шефица међународне сарадње у Националној библиотеци Француске је затим отворила дискусију о активностима националних библиотека за помоћ библиотекама и грађанима Украјине. Представници националних библиотека Пољске, Румуније и Молдавије известили су о покренутим активностима а сви представници су позвани да деле активности за помоћ Украјини на посебној веб страници CENL-a, https://www.cenl.org/standwithukraine/.

Излагање по позиву имала је и Марина Каљуранд, чланица Европског парламента из Естоније, која је говорила о дигиталној агенди Европске уније и одговорности великих ИТ компанија. Франк Шолц, директор Немачке националне библиотеке, водио је дискусију након овог излагања.

За крај дана четири националне библиотеке представиле су своје студије случајева и то: Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“, Данска краљевска библиотека, Национална библиотека Чешке Републике и Национална библиотека Луксембурга, да би други радни дан започео представљањем студија случајева још две националне библиотеке, Британске библиотеке и Немачке националне библиотеке.

У следећем блоку представљене су све три мреже групе CENL-а: Књиге и публика, https://www.youtube.com/watch?v=JDTXFsDuL_w, Примена вештачке интелигенције и Ауторско право. Председавајући је на крају најавио да ће позив за чланство у свим мрежним групама бити објављен на јесен 2022. и позвао директоре да подрже своје запослене да се пријаве.

Грант Ерланд Колдинг Нилсен за 2021. годину освојила је Национална библиотека Естоније за пројекат посете чланова свог управљачког тима Националној библиотеци Луксембурга у циљу реализације актуелног пројекта реконструкције зграде. О овој посети је говорила Јане Андресо, директорка Националне библиотеке Естоније.

Марси Хопкинс, шефица међународне сарадње у Британској библиотеци, представила је Ифлину мапу библиотека света, https://librarymap.ifla.org/ и позвала националне библиотеке да се укључе у достављање података и информација за своје земље.

Састанак је завршен радом у групама које су дискутовале о документу Стратешки приоритети за националне библиотеке и CENL за наредне 4 године, да би на крају водитељи група представили резултате дискусије.

Пре завршних речи представљен је домаћин следећег састанка CENL-a у 2023. години – Национална библиотека Француске.

Тамара Бутиган-Вучај

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content