Napustio nas je naš uvaženi i voljeni kolega Slavko Poledica, profesor književnosti, diplomirani bibliotekar (1961-2023)

Komemoracija 10. oktobra 2023.

05/10/2023.

Komemoracija kolegi Slavku Poledici održaće se u utorak 10. oktobra 2023. godine, u 14 sati, u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

Kolega Poledica je bio doajen novog beogradskog knjižarstva, nastalog sredinom osamdesetih godina prošlog veka. U skladu sa vizijom u čijoj je izgradnji i sam učestvovao, ukinuo je barijeru između kupca i knjiga, izborio se za slobodan pristup knjizi i blisku vezu kupca sa njom. Slavko je profesiju knjižara uzdigao do poslenika na polju obrazovanja, kulture i stvaralaštva. Svojim primerom je pokazivao da knjižar treba da bude vrstan poznavalac knjige i o njoj govori kao književni kritičar i kulturno angažovan intelektualac. Čuvene knjižare „Plato“ i „Stubovi kulture“, u čijem je osnivanju učestvovao i kojima je rukovodio, postale su kulturna središta i mesta koja definišu javno mnjenje. Kao direktor maloprodaje, Slavko je osnivao knjižarsku mrežu „Stubova kulture“ širom Srbije i te knjižare izdigao u kulturne centre njihovih sredina. Zaslužan je za obnovu knjižare „Svetlost“ u Kragujevcu, koja je posle „Gece Kona“ najstarija knjižara u zemlji. U svojoj bogatoj knjižarskoj karijeri, Slavko je bio i komercijalni direktor „Stilos arta“, a vodio je i knjižaru „Vulkan“.

Deceniju rada u Narodnoj biblioteci Srbije posvetio je inovacijama u plasmanu periodike. Osmislio je, započeo i vodio delatnost popunjavanja fondova starije periodike u javnim, univerzitetskim, fakultetskim i muzejskim bibliotekama u našoj zemlji i regionu, a potom i u inostranim bibliotekama. Kao i sve o čemu je govorio, sve što je radio bilo je duboko utemeljeno, sa jasnim ciljem i vizijom buduće dobrobiti. Bio je pouzdan saradnik brojnim kolegama širom zemlje, sadrug u svakodnevnim stručnim poslovima, saborac za dostojanstvo profesije, na dobrobit svih kolega i ugled naše nacionalne biblioteke.

Slavkovim odlaskom su svi koji su sa njim radili i sarađivali izgubili stručnog, odgovornog, posvećenog i vrednog saradnika i odanog prijatelja.

Kolektiv Narodne biblioteke Srbije

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content