ROMAN STEVE GRABOVCA DOBITNIK NAGRADE „VLADAN DESNICA“

I čitao sam priče Vladana Desnice. Podsećao sam se… Kakav jezik! Kakva poređenja! 

Kakav osećaj opažanja! Kakve slike! Kakva prodornost! Kakav bol! I samim tim: kakav lek! 

Jer ako ne umemo da opišemo bol, šta nas i kako boli, možemo li da očekujemo 

da koristimo pravi lek, da budemo izlečeni? Književnost i tome služi.

Goran Petrović, pisac i akademik

Prošlogodišnji laureat Nagrade Vladan Desnica

za roman Ikonostas (IK Laguna, 2022)

ROMAN STEVE GRABOVCA DOBITNIK NAGRADE „VLADAN DESNICA“

Beograd, 24. jun 2024. godine – Dobitnik Nagrade „Vladan Desnica“ za najbolji roman 2023. godine je knjiga „Poslije zabave“ autora Steve Grabovca u izdanju IK Imprimatur.

 Nagrada je dodeljena danas na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom Vencu u Beogradu. Prisutnima su se obratili zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije dr Dragan Purešić i član žirija Milisav Savić. 

Dragan Purešić je pozdravio prisutne u ime upravnika Narodne biblioteke Srbije dr Vladimira Pištala, a zatim se osvrnuo na prošlogodišnjeg dobitnika ove nagrade, nedavno preminulog Gorana Petrovića. Purešić je zatim istakao esnafski karakter ove nagrade kao njenu posebnu vrednost. Dodao je da će od ove godine, uz novčani iznos i plaketu, nagrađeni pisac dobiti i odlivak u bronzi sa likom Vladana Desnice, koji je rad akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića. 

„Ove godine pisci i kritičari nikad nisu bili bliži u oceni koji su to romani obeležili prošlogodišnju produkciju. Što je dobar znak! Prepoznati prave vrednosti u savremenoj književnosti nije lako, jer je i književnost na udaru svih mana i izopačenosti našeg vremena.“ rekao je Milisav Savić na današnjoj svečanosti.

Ovo je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima. U žiriju je devet pisaca, predsednik je Dušan Kovačević, a članovi Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Milisav Savić, Goran Gocić, Đorđe Pisarev, Vule Žurić, Mirko Demić i Enes Halilović. 

Stevo Grabovac, autor nagrađenog romana rekao je „Ne pišemo da bismo dobijali književne nagrade i priznanja. Pišemo iz nejasne i duboke unutrašnje potrebe, zato što svijet nije kako treba, što stvari nisu na svom mjestu. Nakon velikih apokalipsi civilizacije, sasvim je jasno da književnost treba i mora odustati od uzvišenih ideja da će promijeniti svijet. A opet, da nije bilo riječi koje su se prenosile kroz sve ove vijekove, morali bismo se zapitati na šta bi taj svijet ličio.

Sekretar Nagrade, Nikola Vukanović najavio je da će glasovi i obrazloženja članova žirija biti objavljeni 29. juna u Kulturnom dodatku dnevnog lista Politika.

Ove godine u užem izboru za Nagradu bili su romani:

  • „Kanon potištenog uma“ Filip Grbić (Vulkan, 2023);
  • „Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate“ Nađa Petrović (Geopoetika, 2023);
  • „Pakrac“ Vladan Matijević (Laguna, 2023);
  • „Da li i kod tebe pljušti?“ Sonja Ćirić (Laguna, 2023);
  • „Poslije zabave“ Stevo Grabovac (Imprimatur, 2023).

Nagrada „Vladan Desnica“ ustanovljena je 2022. godine na inicijativu upravnika Narodne biblioteke Srbije dr Vladimira Pištala, kada je dodeljena najboljem romanu koji je prvi put objavljen u toku prethodne kalendarske godine.

Uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije Nagrada sadrži i novčani deo u vrednosti od 12.000 evra.

Stevo Grabovac rođen je 9.11.1978. u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završio je u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banja Luci.
Objavio je sledeće knjige:
„Stanica nepostojećih vozova“ (2007, Bosanski Brod) – zbirka pjesama
„Mulat albino komarac“ (2019, Imprimatur, Banja Luka) – roman, najuži izbor za NIN – ovu nagradu 2020, nagrada „Šušnjar“
„Poslije zabave“ (2023, Imprimatur, Banja Luka) – roman, NIN – ova nagrada za roman godine 2024
Živi i radi u Banja Luci.

PRAVILNIK O NAGRADI

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content