РОМАН СТЕВЕ ГРАБОВЦА ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ВЛАДАН ДЕСНИЦА“

И читао сам приче Владана Деснице. Подсећао сам се… Какав језик! Каква поређења! 

Какав осећај опажања! Какве слике! Каква продорност! Какав бол! И самим тим: какав лек! 

Јер ако не умемо да опишемо бол, шта нас и како боли, можемо ли да очекујемо 

да користимо прави лек, да будемо излечени? Књижевност и томе служи.

Горан Петровић, писац и академик

Прошлогодишњи лауреат Награде Владан Десница

за роман Иконостас (ИК Лагуна, 2022)

РОМАН СТЕВЕ ГРАБОВЦА ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ВЛАДАН ДЕСНИЦА“

Београд, 24. јун 2024. године – Добитник Награде „Владан Десница“ за најбољи роман 2023. године је књига „Послије забаве“ аутора Стеве Грабовца у издању ИК Имприматур.

 Награда је додељена данас на локалитету некадашње зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом Венцу у Београду. Присутнима су се обратили заменик управника Народне библиотеке Србије др Драган Пурешић и члан жирија Милисав Савић. 

Драган Пурешић је поздравио присутне у име управника Народне библиотеке Србије др Владимира Пиштала, а затим се осврнуо на прошлогодишњег добитника ове награде, недавно преминулог Горана Петровића. Пурешић је затим истакао еснафски карактер ове награде као њену посебну вредност. Додао је да ће од ове године, уз новчани износ и плакету, награђени писац добити и одливак у бронзи са ликом Владана Деснице, који је рад академског вајара Мирољуба Стаменковића. 

„Ове године писци и критичари никад нису били ближи у оцени који су то романи обележили прошлогодишњу продукцију. Што је добар знак! Препознати праве вредности у савременој књижевности није лако, јер је и књижевност на удару свих мана и изопачености нашег времена.“ рекао је Милисав Савић на данашњој свечаности.

Ово је једина књижевна награда у Србији коју писци додељују писцима. У жирију је девет писаца, председник је Душан Ковачевић, а чланови Љубица Арсић, Мирјана Митровић, Милисав Савић, Горан Гоцић, Ђорђе Писарев, Вуле Журић, Мирко Демић и Енес Халиловић. 

Стево Грабовац, аутор награђеног романа рекао је „Не пишемо да бисмо добијали књижевне награде и признања. Пишемо из нејасне и дубоке унутрашње потребе, зато што свијет није како треба, што ствари нису на свом мјесту. Након великих апокалипси цивилизације, сасвим је јасно да књижевност треба и мора одустати од узвишених идеја да ће промијенити свијет. А опет, да није било ријечи које су се преносиле кроз све ове вијекове, морали бисмо се запитати на шта би тај свијет личио.

Секретар Награде, Никола Вукановић најавио је да ће гласови и образложења чланова жирија бити објављени 29. јуна у Културном додатку дневног листа Политика.

Ове године у ужем избору за Награду били су романи:

  • „Канон потиштеног ума“ Филип Грбић (Вулкан, 2023);
  • „Медузе живе заувек док их не ухвате“ Нађа Петровић (Геопоетика, 2023);
  • „Пакрац“ Владан Матијевић (Лагуна, 2023);
  • „Да ли и код тебе пљушти?“ Соња Ћирић (Лагуна, 2023);
  • „Послије забаве“ Стево Грабовац (Имприматур, 2023).

Награда „Владан Десница“ установљена је 2022. године на иницијативу управника Народне библиотеке Србије др Владимира Пиштала, када је додељена најбољем роману који је први пут објављен у току претходне календарске године.

Уз подршку Министарства културе Републике Србије Награда садржи и новчани део у вредности од 12.000 евра.

Стево Грабовац рођен је 9.11.1978. у Славонском Броду. Основну и средњу школу завршио је у Босанском Броду. Студирао је на Технолошком факултету у Бања Луци.
Објавио је следеће књиге:
„Станица непостојећих возова“ (2007, Босански Брод) – збирка пјесама
„Мулат албино комарац“ (2019, Имприматур, Бања Лука) – роман, најужи избор за НИН – ову награду 2020, награда „Шушњар“
„Послије забаве“ (2023, Имприматур, Бања Лука) – роман, НИН – ова награда за роман године 2024
Живи и ради у Бања Луци.

ПРАВИЛНИК О НАГРАДИ

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content