Редовна годишња скупштина и конференција Међународног конзорцијума за чување интернета

У организацији Међународног конзорцијума за чување интернета, од 23-27. априла 2024. године у Националној библиотеци Француске одржане су редовна годишња скупштина и конференција овог удружења.

Народну библиотеку Србије представљале су др Драгана Милуновић, заменица управника Народне библиотеке Србије и Тања Тасић, библиотекар саветник из Народне библиотеке Србије, запослена у Одељењу монографских публикација.

На Скупштини су представљени извештаји радних тела, као и стратешки планови будућег развоја и нови менаџмент, док је конференцијски део обухватио представљање примера из праксе и то кроз презентације, постер сесије, као и практичне радионице.

Посебан акценат стављен је на развој нових алата за харвестовање веба. Лидер у овој области су Сједињене Америчке Државе које су биле заступљене са великим бројем представника, али су подељена и искуства Велике Британије, Француске, Норвешке, Данске, Холандије, Белгије, као и једног броја земаља Источне Европе и нашег региона.

Осим националних библиотека које се по природи ствари баве чувањем интернета, пре свега националних домена, представљена су и искуства бројних библиотека при универзитетским центрима које се баве селективним архивирањем, у домену својих поља интересовања, а нарочито са аспекта академских потреба. Већина ових активности је пројектно заснована.

Организован је и обилазак Француске националне библиотеке и то локација Франсоа Митеран  и Ришеље, у чијој чувеној Овалној сали је уприличено и свечано отварање на коме се поздравном речју обратио нови директор библиотеке.

Посебно занимљива била су уводна и завршна излагања предавача по позиву.

Уводни панел био је посвећен теми архивирања прве француске друштвене мреже Skyblog које је реализовано у сарадњи Француске националне библиотеке са Институтом за архивирање аудио и веб садржаја из Париза. Ова тема представљена је како са аспекта осмишљавања политике реализације, тако и техничких перформанси, али такође и са аспекта друштвено ангажоване улоге институција у оваквим пројектима, као и друштвене улоге друштвених мрежа као таквих.

Завршно обраћање акценат је ставило на примену вештачке интелигeнције на област архивирања веб садржаја, као и изазове који се намећу установама заштите у складу са захтевима савремених технологија.

Француска национална библиотека током низа година била је узор Народној библиотеци Србије у организационом смислу и овај утицај је приметан. Пословање се у многим сегментима рада одвија на препознатљиве начине, што омогућава и развој идеја за даље преузимање добре праксе, с обзиром да почива на заједничким темељним основама.

Остварен је низ контаката са старим и новим сарадницима и договорени кораци за будућу сарадњу.

Народна библиотека Србије је активна чланица конзорцијума нарочито на плану сакупљања тематских садржаја у областима које конзорцијум дефинише годишњим плановима.

Конференцијски програм, који је био веома богат и на организационо високом нивоу, пружио је увиде у многе новине, због чега се може оценити као изузетно користан за праћење ове области.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content