Разговор са филозофом Предрагом Чичовачким, поводом његове нове објављене студије „Гандијевим стопама”

Службени гласник, 2022.

На локалитету Косанчићев венац

Уживо онлајн на Фејсбук налогу Народне библиотеке Србије

20/05/2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 20. маја 2022. године, у 19 сати, на локалитет Косанчићев венац, на разговор са филозофом Предрагом Чичовачким, поводом његове нове објављене студије „Гандијевим стопама”, у преводу Мирослава Ивановића, у издању Службеног гласника, 2022. године.

Уводну реч има др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије
Разговор са Предрагом Чичовачким води др Милена Ђорђијевић

„Као што његова аутобиографија и сведочења оних који су га добро познавали откривају, Ганди није био светац, већ човек који се борио да пронађе аутентичан начин живљења. Он је био човек који се борио за ослобођење од насиља (спољашњег и унутрашњег) не само себе, већ и Индије и остатка човечанства. Уколико треба да буде релевантан за Индију и савремени свет, морамо се вратити том Гандију. Али може ли Ганди још увек помоћи Индији новопечених милионера и суперзвезда Боливуда и крикета? Да ли би он могао да посаветује било шта с обзиром на растућу епидемију насиља широм света? Може ли он и даље бити наша инспирација, или је дошло време да нађемо новог хероја?“ (Из Предговора аутора).

У разговору ће бити речи о Гандијевој стратегији ненасилног отпора, о његовим схватањима порекла насиља, о неизежности и оправданости насиља, о могућностима алтернативе као и о тежњи за ослобођењем и духовношћу.

Предраг Чичовачки предаје филозофију на Колеџу Светог Крста у Сједињеним Америчким Државама, а био је гостујући професор у Немачкој, Русији, Луксембургу, Србији, Француској и Индији. Области професионалног интересовања професора Чичовачког су: феномен добра и зла, насиље и ненасиље, етика и филозофија рата и мира. Његова научна истраживања махом се ослањају на дела Канта, Хартмана, Гандија, Достојевског и Толстоја.

Објавио је преко стотину есеја у научним часописима, преведених на енглески, немачки, руски, српски, словеначки, шпански, јапански и кинески; аутор је и уредник двадесетак научних публикација.

Програм се може пратити и уживо онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије и у одложеном гледању преко Јутјуб канала Народне библиотеке Србије.

Добро дошли у Народну библиотеку на Косанчићевом венцу!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content