Представнице Народне библиотеке Србије на јесењем састанку Форума агрегатора Европеане

24/10/2022.

Народна библиотека Србије један je од 40 сертификованих агрегатора Европеане, тј. организација које су оспособљене да припреме и прилагоде сетове метаподатака за дигиталне објекте како би били објављени на порталу дигитализованог културног наслеђа Европе – Европеани, https://www.europeana.eu/. Форум агрегатора је организација унутар Европеане, која окупља представнике свих 40 организација које достављају садржај Европеани, а састанци се одржавају два пута годишње у пролеће и на јесен.

Јесењи састанак Форума агрегатора одржан је у хибридном формату: онлајн и физички у Краљевској библиотеци Холандије у Хагу, у седишту Европеане. Народну библиотеку Србије као агрегатора, представљала је Тамара Бутиган Вучај, на физичкој локацији, док су Наташа Петровић и Татјана Домазет учествовале онлајн

Првог дана је одржана скупштина Форума, али је обележено и 10 година постојања Форума агрегатора, који је настао 2018. године са циљем да буде највиталнији део екосистема Европеане и ту је мисију и остварио. У радном делу је било доста речи о новом програму Европске уније под називом European Data Space, а како ствари стоје, Европеана ће суштински и практично представљати овај програм. Било је речи и о препорукама Европске комисије када је у питању European Data Space. На програму су биле и три паралелне сесије на различите теме:  обогаћивање метаподатака и примена вештачке интелигенције; даљи развој METIS-a, софтверског решења за агрегацију; статистика која се води о активностима сваког агрегатора. Уз презентацију у Гугловој апликацији Slides, коришћена је и апликација Menti за интеракцију са учесницима. Поред представљања меморабилија са претходних састанака Форума Агрегатора, где је НБС представила сертификат за поузданог партнера Европеане, десетогодишњица је обележена рођенданском тортом и дружењем.  

Други дан састанка традиционално је више посвећен иновацијама и активностима Форума кроз радне групе. Радна група за разноликост, инклузију и једнакост изазвала је велико интересовање и потакла живу дискусију. У наставку су кратко представљена три нова пројекта. Антонела Фреза из Фотоконзорцијума, агрегатора сликовне грађе, поделила је информације о пројекту за проширивање дводимензионалних дигиталних објеката у тродимензионалне. Павел Кац из Агрегатора јеврејског културног наслеђа, представио је пројекат који комбинује агрегацију и дигитално очување, а намењен је архивима. И најзад, Марсин Хелински из Центра за суперкомпјутере и умрежавање у Познању, представио је нови систем који је овај центар развио за агрегацију и обраду података. 

Фотографије са састанка доступне су на Јутјуб каналу:

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content