Представљање последње књиге песника Милутина Петровића ~ “ПоПев”

Атријум Народне библиотеке Србије

Позивамо вас да дођете 18. октобра 2023. године, у 19 сати, у АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије, на представљање последње књиге песника Милутина Петровића ~ “ПоПев”, коју је приредио Марјан Чакаревић (уредник Ален Бешић, Културни центар Новог Сада, 2023).
 
Учествују:
Марјан Чакаревић
Владимир Вукомановић
Ненад Јовановић
 
Модераторка: Милена Ђорђијевић
 
Милутин Петровић (1941-2020) краљевачки је награђивани песник, уредник часописа Поезија и Источник. Петровићеву симболистичку поезију карактеришу спајање интелектуалне реторике и праслике, иронија, слободни ритам и апсурдни поступци лирског субјекта.
 
„Књига ПоПев Милутина Петровића објављује се овде према последњој верзији рукописа, која је сачувана у песниковом рачунару. Књига се, условно речено, уколико се донекле изузме песма „Последњи дан пацијента“, може сматрати у највећој мери завршеном: ово „условно“ подразумева песникову праксу дугог и стрпљивог рада на дословно свакој песми, стиху и речи, познату, дакако, свима који су се с њим дружили или сарађивали. У тексту, разуме се, нису вршене никакве интервенције, осим што су – како је већ наведено у уводној напомени, у неколико песама које нису добиле коначан облик – они делови који су у рукопису обележени различитим бојама, овде означени различитим врстама заграда. Другим речима, приређивачки принцип који је овде спроведен, подразумевао је да се текст пренесе дословно у оном облику у коме је остављен.
 
Иако се, преко старијих верзија рукописа, које су све, заједно са последњом, сачуване у истом одељку у песниковом рачунару, на основу боја може претпоставити „степен коначности“ текста, могућност да приређивач у коликом год обиму интервенише и „довршава“ текстове уместо самог аутора, није ни узимана у обзир.“
(Из белешке о издању Марјана Чакаревића)
 
 
Улаз је слободан!
Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content