Предавање проф. др Данијеле Стефановић „ВИДИМ ДИВНЕ СТВАРИ – ЧИТАМ О ДИВНИМ СТВАРИМА“


200 година од дешифровања хијероглифског писма
100 година од открића Тутанхамонове гробнице

07/03/2022.

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 7. априла 2022. године, у 18 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на предавање проф. др Данијеле Стефановић „ВИДИМ ДИВНЕ СТВАРИ – ЧИТАМ О ДИВНИМ СТВАРИМА“, у организацији Народне библиотеке Србије и Филозофског факултета Универзитета у Београду.
 
200 година од дешифровања хијероглифског писма
100 година од открића Тутанхамонове гробнице
 
Година 2022. важна је за египтологију због два велика јубилеја – век од открића Тутанхамонове гробнице и два века од дешифровања хијероглифског писма (што се данас у египтологији сматра и утемељењем дисциплине као науке).
 
Захваљујући минуциозном раду и анализи текстова сачуваних на Розетском камену (декрет из 13. године Птолемеја V, то јест из 196. год. пре н.е., упућен конгрегацији свештеника из Мемфиса, написан је на средњоегипатском хијероглифским писмом, демотским писмом и грчким алфабетом), Жан Франсоа Шамполион (1790–1832) успео је да препозна основне постулате староегипатског језика и хијероглифског писма и започне рад на њиховом дешифровању (који, у извесним елементима, и данас траје). Године 1822. Шамполион је објавио публикацију насловљену Lettre à M. Dacier relative à l’alphabet des hiéroglyphes phonétiques, у којој су по први пут знаци хијероглифског писма систематизовани, а фонетске вредности једноконсонаната дате у корелацији са грчким и демотским фонемама. Дешифровање хијероглифског писма један је од највећих лингвистичких подухвата свих времена. Првих дана месеца новембра 1922. британски археолог Хауард Картер (1873–1939) открио је степениште које је водило до гробних одаја фараона Тутанхамона у Долини краљева на западној обали Нила у Египту. Крајем истог месеца, Картер и лорд Карнарвон ушли су у спољну комору владарске гробнице, нашавши је, на своје велико изненађење, запечаћену и нетакнуту. Картерова реченица „Видим дивне ствари“, као одговор на Карнарвоново питање, ушла је у анале египтологије. Откриће Тутанхамонове гробнице, до данас једине нетакнуте владарске гробнице на простору античког Египта, сматра се највећим археолошким постигнућем XX века.
 
Обележавајући поменуте јубилеје, Народна библиотека Србије и Филозофски факултет Универзитета у Београду, изложбом „Видим дивне ствари – читам о дивним стварима“ (два века египтологије) и пратећим програмом, придружују се многим европским и светским институцијама.
 
Добро дошли у Народну библиотеку Србије! 

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content