Предавање и разговор с кинеским књижевником Би Феијуом

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете у суботу, 25. маја 2024. године, у 11 сати, у АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије на Предавање и разговор с кинеским књижевником Би Феијуом.

Организатори: LUMO BOOKS Београд, Удружење књижевника НР Кине, Кинеска национална група за увоз и извоз књижевних публикација и Народна библиотека Србије.

Учесници програма:

Би Феију – аутор (онлајн укључење)

Ивана Елезовић Бабић – преводитељка са кинеског језика и уредница у LUMO books

доц. др Биљана Симић Величковић – постдокторанткиња у области кинеског језика и културе на Универзитету за стране језике у Пекингу

Консекутивни преводилац са кинеског на српски: Биљана Симић Величковић

О аутору:

Би Феију је један од најзначајнијих и најиновативнијих писаца у савременој Кини, познат по својим комплексним портретима женске психе, који са великом посвећеношћу и тачношћу улази у проблематику женске позиције у савременом друштву. За своје романе био је номинован за Independent Foreign Fiction Prize 2008. године, а 2010. године добио је награду Man Asian Literary Prize, азијски пандан награди Букер. У Кини је два пута освојио књижевну награду Лу Xун, као и најпрестижнију од свих – награду Мао Дун. По његовом сценарију чувени редитељ Џанг Јимоу снимио је филм „Шангајска тријада“ 1996. године.

Поред „Солисткиње“ (LUMO BOOKS, 2023), међу његова значајна дела спадају романи „Три сестре“ (2010) и „Масажа“ (2015), као и бројна публицистичка дела.

О роману „Солисткиња“ (LUMO BOOKS, 2023):

  • Роман прати причу оперске певачице Сијао Јенћију и опере “Лет на месец”. Први пут када је опера постављена, скинули су је са репертоара јер није била политички подобна. Живот те представе поново бива могућ тек након смрти Мао Цетунга. У овој поставци појављује се први пут млада Сијао Јенћију, изузетно талентована уметница која својом изведбом дотиче даљине оностраног и звезданог. Њена жеља да наступа, глад и страст за уметношћу наводе је да полије врелом водом своју супарницу иза сцене. Двадесет година касније, у Кини је ново доба економског развоја и једина преостала идеологија и религија је новац. Сијао Јенћију добија прилику да се врати на сцену, овај пут као четрдесетогодишња жена која и даље има свој чаробни дар, али и тежину коју са собом носи улога жене, мајке и уметнице у друштву које презире старење, ставља нереална очекивања испред жена и одлучује о њима уместо њих. Док њено тело пуца под теретима који се над њом надвијају, нарушеног здравља она и даље трага за уметношћу у којој једино проналази суштинску сврху свог бивствовања. За њу су уметност и живот једно, без обзира на трагику и друштвену изопштеност таквог избора.

Улаз је слободан!

Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content