Онлајн разговор са Зораном Живковићем поводом објављивања критичког издања романа Зли дуси Фјодора Михајловича Достојевског

Атријум Народне библиотеке Србије

25.03.2021. у 19:00 h

Задовољство нам је да вас позовемо, у оквиру програма Центра словенских култура, да 25. марта, у 19 сати, присуствујете онлајн разговору са Зораном Живковићем, књижевником, преводиоцем и универзитетским професором, поводом објављивања критичког издања романа Зли дуси Фјодора Михајловича Достојевског (приређивач и издавач Зоран Живковић, 2020). Модератор разговора је Милена Ђорђијевић.

Програм ће се реализовати у Атријуму Народне библиотеке Србије без физичког присуства публике, а биће уживо емитован преко званичне фејсбук странице Народне библиотеке Србије, као и у одложеном термину преко јутјуб канала ове установе.

У разговору са професором Зораном Живковићем биће речи о особеностима критичког издања Злих духова Достојевског које је пред читаоцима; о досадашњим преводима овог дела на српски; о новим увидима и открићима до којих је приређивач дошао радећи на критичком издању дела; о теми анархизма, атеизма и коби мушке лепоте у Злим дусима; о драматичном поглављу „Код Тихона”; о значају Злих духова у контексту наше савремености.

Обимно и луксузно критичко издање књиге Зли дуси: роман у три дела Фјодора Михајловича Достојевског Зоран Живковић приредио је поводом двестагодишњице рођења и сточетрдесетогодишњице смрти Достојевског, као и стопедесетогодишњице изворног објављивања Злих духова и стогодишњице објављивања првог превода овог романа на српски. Роман је са руског превела Вељка Марковић.

Реч је о првом критичком издању једног дела славног руског писца на српски. Књига има 1.040 страна и обогаћена је предговором „Сто година Злих духова на српском” и уводом „Зли дуси или коб мушке лепоте”, произашлим из пера приређивача, има 231 напомену, табак илустрација у боји и као засебни додатак – поглавље „Код Тихона”.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content