Онлајн међународна научна конференција „Another Artworld: Manifestations and Conditions of Equity in Visual Arts”

УНЕСКО катедра за културну политику и менаџмент Универитета уметности у Београду

Четвртак 3. децембар и петак 4. децембар 2020.

УНЕСКО катедра за културну политику и менаџмент Универитета уметности у Београду организује међународну научну конференцију „Another Artworld: Manifestations and Conditions of Equity in Visual Arts” у четвртак 3. децембра и петак 4. децембра 2020.

Конференција се бави темом растуће неједнакости у пољу визуелних уметности, која се огледа у неуједначеном развоју уметничких тржишта, нетранспарентности токова новца и различитим финансијским малверзацијама, прекаризацији рада и великој стопи незапослености уметника, што су само неке од уочљивих појава и начина на које савремена уметност репродукује неједнакости које се могу видети у другим подручјима друштвеног деловања.

Програм конференције ће окупити преко 60 истраживача из Србије и света који делују у пољу културне политике и менаџмента у култури, социологије, теорије и историје уметности, економике културе и политикологије. Циљ конференције је да се размотре алтернативни и нови модели (само)организовања и деловања у области визуелних уметности и шире, који би водили ка демократизацији уметничког поља; моделима заснованим на праведности, кооперативним односима и самоуправљању, тј. имплементацији директне демократије, која подразумева директно одлучивање о свим заједничким питањима у области савремене визуелне уметности.

Пленарна предавања ће одржати Викторија Д. Александер (Victoria D. Alexander), професорка социологије уметности на Голдсмитс универзитету у Лондону, Габриела Михалич (Gabriele Michalitsch), професорка политичке економије на Универзитету у Бечу, Ирена Ристић, позоришна редитељка и професорка психологије на Факултету драмских уметности у Београду, и Доминик Виларт (Dominique Willaert), уметнички директор организације Victoria Deluxe из Гента.

Програм конфренције биће одржан онлајн, путем Зум платформе (Zoom), а детаљну агенду са приступним линковима је могуће преузети овде.

Конференција се организује под ознаком Европске мреже за културну политику и менаџмент – ENCATC. Реализацију је помогао велики број партнера, међу којима су Одсек за нове медије Факултета ликовних уметности у Београду, Удружење ликовних уметника Србије, Народна библиотека Србије, Институт за савремену умјетност Загреб, Удружење визуелних уметника Ужице и медијски портал SEECult.org.

Покровитељи конференције су Министарство културе и информисања Републике Србије и Аустријски културни форум Београд.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content