Човек без сенке

Остала издања

Јоси Авни-Леви

Народна библиотека Србије, 2012.

COBISS.SR-ID: 195846156

Јоси Авни-Леви, један од најинтригантнијих представника савремене израелске књижевности, рођен је у Израелу, 1962. године, у имигрантској породици која потиче из Авганистана и Ирана. Пошто је одслужио редовни војни рок у Израелским снагама одбране и добио официрски чин, завршио је студије историје и права на Хебрејском универзитету у Јерусалиму. Био је у служби на разним дипломатским положајима, у Берлину, Бону, Варшави и Београду. У његовом срцу Београд заузима посебно место; у њему је служио у два наврата: најпре од 1999. до 2001. године, као млад дипломата, а затим од 2011. године, када је именован за израелског амбасадора у Србији и у Црној Гори, све до данас.

Досад је у Израелу објавио пет књига, које се одликују дубоком осећајношћу, изузетном поетичношћу и живим описима израелске породице која потиче са Истока. Његова прва књига, Башта мртвих стабала, објављена 1995. године, збирка је приповедака, која је изазвала бурне реакције. Први роман, под називом Тетка Фарума ипак није била курва, написао је током боравка у Београду. Неке од књига су му преведене на неколико европских језика, а по некима су рађени филмски сценарији. Јоси Авни-Леви је добитник „Премијерове књижевне награде“ за 2007. годину.

Роман Човек без сенке, у преводу са хебрејског Душице Стојановић-Чворић, отвара едицију Народне библиотеке Србије под називом „Трагања“, коју чине дела савремене преводне књижевности. Заснован је на истинитој причи, у чијем је средишту тема чежње, трагања, претварања, завођења, издаје, испричаној кроз призму два јунака: Себастијана, испуњеног тугом немачког романтичара, и усамљеног Јонатана, који жуди за смирајем.

Гласник Народне библиотеке Србије

Археографски прилози

Библиотека посебних фондова

Археографска библиотека

Е-издања

Задужбина Десанка Максимовић

Приручници

Водичи

Речници

Лексикони

Каталози изложби

Саиздавачка продукција НБС

Савремена библиотека

Жива прошлост

Б плус

Огледало

Посебна издања

Остала издања

Библиографија Србије

Текућа библиографија CIP записа по месецима

Специјалне библиографије

Српска библиографија. Књиге

Српска библиографија. Периодика

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content