Читање КАФКЕ – романи – 2 део

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

Позивамо вас да дођете 14. јуна 2024. године, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије, на програм ~ Читање Кафке: приче, поводом 100 година од пишчеве смрти.
 
Гости:
проф. др Јелена Костић Томовић, германисткиња
 
књижевник Јовица Аћин, вишедеценијски преводилац Кафкиних дела на српски, са крунским преводилачким подухватом објављивања Сабраних дела Франца Кафке, у издању Службеног гласника; аутор романа Дозвола за бицикл (Агора, 2023, ново издање), својеврсни роман с Кафком.
 
Модераторка: Милена Ђорђијевић
 
На нашој другој тематској вечери, посвећеној немачком писцу јеврејско-чешког порекла Францу Кафки (Праг, 1883- Клостернојбург, 1924), разговараћемо о његовим причама, сабраним у три тома Сабраних дела Фрнаце Кафке.
 
Истраживаћемо окртуност његових прича, полемику са неким досадашњим њиховим тумачима, чудесну интерпретативну отвореност и актуелност.
 
Сабрана дела Франца Кафке, у издању Службеног гласника, у преводу Јовице Аћина, први пут код нас сабирају све што је, до последњег фрагмента, у свом кратком животу, у креативној прози написао Франц Кафка, један од горостаса светске књижевности. У овој колекцији је, поред његова три постхумно објављена романа, заступљено и три тома прича, и збирка свих његових цртежа, међу којима су и новооткривени. Најзад, колекцији је приложен и једини аутентичан разговор с писцем, као и сабрани записи Валтера Бенјамина о Кафки, који су од њиховог настанка до данас остали најподстицајнији увиди у нерешиву и болну загонетку о моћном и универзалном смислу који је прашки књижевник уткао, као мало ко други, у своје незаборавно дело.
 
Улаз је слободан!
Добро дошли у АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content