Predavanje „Veliki inkvizitor: jedno anarhističko čitanje”

Predavač: prof. dr Davor Džalto Nakon predavanja predviđena je diskusija.
04.10.2019. u 19:00 h
Amfiteatar NBS
Ulaz je slobodan

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na predavanje „Veliki inkvizitor: jedno anarhističko čitanje”, koje će održati prof. dr Davor Džalto u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije, 4. oktobra, u 19 sati.

Događaj se organizuje povodom obeležavanja 140 godina od objavljivanja knjige Braća Karamazovi i projekta „Savremena čitanja Velikog inkvizitora”, u organizaciji Instituta za studije kulture i hrišćanstva i Doma omladine Beograda uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

Centralni problem koji Dostojevski razmatra u Legendi o velikom inkvizitoru je problem ljudske slobode. Sloboda čoveka se razmatra u odnosu prema (društveno-političkoj) vlasti, kao i pitanjima ljudske sreće, sigurnosti i smisla. Predavanje će se usredsrediti na neke od centralnih filozofsko-teoloških problema koje pred nas postavlja Veliki inkvizitor, naročito u kontekstu savremenog sveta i izazova koje pred nas postavljaju dominantne ideološke (tj. neoliberalne) paradigme. Na toj bazi biće obrazložen pravoslavni političko-teološki pristup, koji afirmiše „anarhističku” poziciju u odnosu na društveno-političke poretke i strukture moći.

Davor Džalto (Travnik, 1980), poznati je umetnik, istoričar umetnosti, teoretičar i teolog mlađe generacije. U akademskim krugovima i široj javnosti je poznat i kao pravoslavni filozof liberalne orijentacije i jedan od najuticajnijih savremenih pravoslavnih mislilaca u svetu.

Dobro došli!

Radno vreme

ponedeljak – petak od 8.00 – 20.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 19.00)

subota od 8.00 – 15.00
(poručivanje publikacija 8.00 – 14.00)

Skip to content