52. ЛИБЕР годишња конференција: Open and trusted – Reassessing research library values

Асоцијација LIBER (фр. Ligue des bibliothèques européennes de recherche) је основана 1971. године, и свој рад организује кроз одржавање годишње Конференције, кроз рад Генералне скупштине, извршног одбора и различитих стручних секција. сваке године на одређену тему. На Годишњој конференцији учествују стручњаци како из области библиотекарства, тако и издавачи научних информација чији су корисници управо библиотеке. Народна библиотека Србије је чланица ове асоцијације од 2003. године.

МА Катарина Перић (као делегат и као добитница LIBER стипендије (енг. LIBER’s Annual Conference Fund award) и Александра Кужет (као делегат) присуствовале су 52. ЛИБЕР годишњој конференцији у периоду од 05. до 07. јула 2023. године. Овогодишња тема под називом „Open and trusted“ одржана је у Будимпешти, а домаћин је била Мађарска академија науке (мађ. Magyar Tudományos Akadémia, МТА), најважније и најпрестижније учено друштво Мађарске. За потребе саме конференције коришћена је зграда Централног европског универзитета (енг. Central European University (CEU)).

Овогодишња тема није случајност, а разлог томе је да је најважнија прекретница на путу ка отвореној науци управо Будимпештанска иницијатива за отворени приступ из 2002. године чија је крилатица – „учинити истраживање бесплатно и доступно свима који имају приступ интернету и промовишу напредак у науци, медицини и здравству“[1].

Између осталих одржана је радионица под називом „Diamond Open Access in Europe and beyond“[2] коју је организовао DIAMAS Project[3]. DIAMAS је нови пројекат који финансира ЕУ и који има за циљ да подржи Diamond варијанту отвореног приступа (енг. Diamond Open Access[4]) и институционално издаваштво постављањем нових стандарда, повећањем видљивости и промовисањем одрживости различитих издавачких индустрија. У оквиру пројекта је покренута анкета[5] као полазна тачка за разумевање институционалног издаваштва у Европи. Народна библиотека Србије и Одељење за научне информације су учествовали у попуњавању наведене анкете, и то Народна библиотека Србије као издавач часописа (Гласник Народне библиотеке Србије и Археографски прилози), а Одељење за научне информације као пружалац услуга (енг. service provider) кроз систем DoiSerbia (66 научних часописа се налази на платформи, 57 активан). Анкета је имала за циљ прикупљање података о институционалном издаваштву у отвореном приступу и укупно је упитник попунило преко 700 институција из преко 50 земаља, а Србија је у десет најзаступљенијих по броју институција које су се одазвале позиву (поред Шпаније, Хрватске, Пољске, Француске, Италије, Немачке, Уједињеног Краљевства, Финске и Швајцарске.)

На радионици је говорило седам предавача, између којих и колегиница Милица Шевкушић из Института техничких наука Српске академије наука и уметности. Колегиница Шевкушић је координатор Србије за отворени приступ при EIFL конзорцијуму библиотека. Она је говорила на тему „Why does the network matter?“ и представила је добру праксу Народне библиотеке Србије и Конзорцијума библиотека Србије за обједињену набавку (КоБСОН-а), и који су то пројекти спроведени претходних година уз помоћ EIFL-а а ради промоције отвореног приступа у Србији. Вест о радионици и часописима из Србије укљученим у DoiSerbia систем поделио је на Twitter-у (www.twitter.com/piotrr70/status/1676518075158392833/photo/1) координатор пројекта DIAMAS Пјер Муниер (фр. Pierre Mounier.)

Други дан конференције су обележила, поред разноврсних предавања, и представљања спонзора и постер излагања. Укупно је било преко 20 издавача научних информација, између остали и представници издавача са којима, посредством КоБСОН-а, Народна библиотека Србије сарађује (EBSCO, Emerald, Elsevier, Springer Clarivate Analytics, Royal Society of Chemistry итд.)

Трећи, уједно и последњи дан конференције обележила је сесија о такође Diamond моделу отвореног приступа под називом „A new paradigm: Open Access and the Diamond Model“. Сесија се састојала из три предавања, која су дала приказ стања у Америци, Канади и Француској.

Церемонија затварања Годишње конференције LIBER-а садржи и чин предаје LIBER заставе домаћину конференције следеће године, а то ће бити Државни универзитет у Лимасолу на Кипру.

Групна слика преузета са: https://twitter.com/LIBERconference/status/1681197309860749315/photo/1

Фусноте:

[1] Оригинални текст на званичној страници Будимпештанске иницијативе за отворени приступ: https://www.budapestopenaccessinitiative.org/

[2] Детаљи радионице: https://liberconference.eu/pre-conference-workshop-8-diamond-open-access-in-europe-and-beyond/

[3] Званичан сајт пројекта: https://diamasproject.eu/

[4] „Diamond Open Access се односи на модел научне издаваштва у којем часописи и платформе не наплаћују накнаде ни ауторима ни читаоцима“ (ориг. енг. на страници: https://www.scienceeurope.org/our-priorities/open-access/diamond-open-access/)

[5] Назив анкете: DIAMAS Institutional Publishing Landscape Survey

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content