ВЛАДИМИР ПИШТАЛО У КРАЉЕВАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

17/08/2022.

У оквиру свог боравка у Краљеву поводом Жичког духовног сабора „Преображење 2022”, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, дан након што је свечано отворио преображењске свечаности, посетио је Народну библиотеку „Стефан Првовенчани“ Краљево.

У обиласку установе са в. д. директора Јасминком Марковић, те у разговору са библиотекарима, др Пиштало чуо је занимљивости из историјата краљевачке библиотеке која је поникла на темељима карановачке читаонице пре више од једног и по века, као и актуелности из живота Библиотеке данас. Посебну пажњу управника Пиштала привукла је акција популаризације књиге и читања названа „Прочитај и обавезно заборави“, поникла на идеји да се спонтано формира и не прекида ланац читања, тако што ће посетиоци Библиотеке узети књигу као поклон, прочитати је и оставити у јавном простору како би дошла до следећег читаоца, а читалачки ланац остао неприкинут. Нарочито је истакнута и коментарисана особеност Завичајног одељења у вези са начином на који се обавља дигитализација у оквиру софтверског пакета „КНП“ и онлајн презентација дигитализоване завичајне књижне и некњижне грађе путем веб-апликације „Краљево и Краљевчани”, које је осмислила Емилија Димовска, библиотекар саветник на Завичајном одељењу.

Ова посета била је и прилика за обилазак изложбе „Чула нас обмањују, речи никад”, коју су у част овогодишњег добитника „Жичке хрисовуље”, песника Рада Танасијевића, приредиле Весна Андријашевић и Бојана Јеленић.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Јелена Крунић Славковић

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content