Добитник Награде „Владан Десница“ за најбољи роман 2022. године је књига „Иконостас“ аутора Горана Петровића у издању ИК Лагуна

Добитник Награде „Владан Десница“ за најбољи роман 2022. године је књига „Иконостас“ аутора Горана Петровића у издању ИК Лагуна.

Награда је додељена данас на локалитету некадашње зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом Венцу у Београду. Присутнима су се обратили управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало, државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић и председник жирија, академик Душан Ковачевић.

„Роман Иконостас сам прочитао као нови рукопис у исписивању наше средњовековне историје која је сачувана у легендама, митским причама и сећањима која су текла до данашњих дана као река Понорница. Уз мени драго алегоријско казивање посебну пажњу ми је привукла и обрадовала ме је употреба бираних речи које сам некад давно и сам изговарао и волео али их нисам дуго изговорио или чуо. Књига је збир добро необично и даровито исписаних прича које се читају више пута“ рекао је председник жирија на данашњој свечаности.

Ово је једина књижевна награда у Србији коју писци додељују писцима. У жирију је девет писаца, председник је Душан Ковачевић, а чланови Владан Матијевић, Владимир Табашевић, Љубица Арсић, Милисав Савић, Мирјана Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић.

Горан Петровић, аутор награђеног романа рекао је „И читао сам приче Владана Деснице. Подсећао сам се… Какав језик! Каква поређења! Какав осећај опажања! Какве слике! Каква продорност! Какав бол! И самим тим: какав лек! Јер ако не умемо да опишемо бол, шта нас и како боли, можемо ли да очекујемо да користимо прави лек, да будемо излечени? Књижевност и томе служи.“

„Ове године, као и прошле, на конкурс за Награду „Владан Десница“ под покровитељством Народне библиотеке Србије, пристигло је прегршт добрих књига млађих и старијих писаца, са једним необичним догађајем – jедан писац је у најужој конкуренцији био супарник самом себи. Не знам да ли се то још некад негде десило?“ рекао је Душан Ковачевић.

У ужем избору за Награду били су романи:

1. „Лаконоги дан“ (Архипелаг) Јелене Ленголд;

2. „Кољка и Сашењка“ (Архипелаг) Угљеше Шајтинца;

3. „Иконостас“ (Лагуна) Горана Петровића;

4. „Кад ђаволи полете“ (Лагуна) Владимира Кецмановића;

5. „Папир“ (Лагуна) Горана Петровића.

Образложења чланова жирија биће објављена 24. јуна у оквиру посебне рубрике посвећеној Награди „Владан Десница“ у Културном додатку дневног листа Политика.

Награда „Владан Десница“ установљена је у Народној библиотеци Србије 2022. године, када је и додељена први пут за најбољи роман из 2021. године Дејану Алексићу, за роман „Петља“ у издању ИК Лагуна.

Уз подршку Министасртва културе Награда садржи и новчани део у вредности од 12.000 евра. Видео уживо, Биљана Ракочевић, НБС

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content