Састанак Конференције директора националних библиотека Европе (CENL) у Паризу

Годишњи састанак Конференције директора националних библиотека Европе (Conference of European National Librarians – CENL, https://www.cenl.org/), 37. по реду, одржан је у Паризу, од 18. до 20. јуна 2023. године. Од 46 земаља чланица Савета Европе, организације на којој се базира чланство у CENL-у, 40 земаља је имало представнике, директоре националних библиотека или њихове изасланике. Србију су представљали управник др Владимир Пиштало и заменица управника Тамара Бутиган Вучај. Састанком је председавао Франк Шолц, директор Немачке националне библиотеке.

Домаћин састанка била је Национална библиотека Француске Франсоа Митеран у париском 13. арондисману и њена председница Лоранс Анжел, уз помоћ бројног тима задуженог за међународну сардању, који је предводила Офели Рамунацо.

Централна тема састанка односила се на националне библиотеке и одрживост. Два уводна излагања одржали су француски стручњак за решења одрживог развоја у УЈедињеним нацијама Гијом Лафортин, као и фински стручњак и председавајући Ифлине секције за одрживост библиотека Хари Сахавирта. Националне библиотеке Француске, Литваније, Јерменије, Португалије, Азербејџана, Летоније, Холандије и Уједињеног Краљевства кратко су представиле своја искуства у постизању одрживости, а другог дана су се учесници поделили у три групе и дискутовали о темама одрживости: зграде и архитектура, енергија и околина, планирање у случајевима ванредних ситуација, дигитализација и очување и корснички сервиси.

О стању у националној библиотеци и мрежи библиотека Украјине известила је кроз унапред  снимљени видео прилог Љубов Андријевна Дубровина, директорка Националне библиотеке Украјине.

Грант Ерланд Колдинг Нилсен за 2022. годину освојиле су Национална библиотека Литваније за пројекат промоције читања у најранијем узрасту, као и Национална библиотека Бугарске за пројекат промоције народних ношњи Балкана, у коме је учествовала и Народна библиотека Србије. Оба пројекта су представљена.

На крају састанка представљен је домаћин следећег састанка CENL-a у 2024. години,  од 16. до 19. јуна – Национална библиотека Пољске у Варшави.

Поред радног састанка, програм је био изузетно богат културним садржајима, а издвајамо посету Националној библиотеци Француске у улици Ришеље (стара зграда библиотеке), која је засијала новим сјајем након 15 година реконструкције. Поред сталне изложбене поставке, у програму је била и посета изузетно занимљивој изложби цртежа Едгара Дега. Још једна изложба на тему штампане књиге и Гутенбергове Европе Националне библиотеке Француске, али у новој згради Франсоа Митеран, заокупила је пажњу учесника: https://www.bnf.fr/fr/agenda/imprimer-leurope-de-gutenberg

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content