Саопштење у вези са препоруком Министарства културе и информисања Републике Србије од 21. априла 2020. године

22.04.2020. у 16:00 h

У вези са препоруком Министарства културе и информисања Републике Србије од 21. априла 2020. године, упућеном установама заштите културног наслеђа (библиотекама, музејима, архивима и галеријама) чији је оснивач Република Србија – које су за време ванредног стања обуставиле рад – да наставе са радом 22. априла 2020. године, сходно Закључку Владе Републике Србије од 20. априла 2020. године, на данашњем састанку управе Народне библиотеке Србије донета је одлука да се Народна библиотека Србије дописом обрати Влади Републике Србије, Кризном штабу и ресорном министарству, како би добила јасније смернице у вези са повратком на рад у просторијама послодавца, као и обезбеђивањем мера заштите запослених по питању набавке довољне количине заштитне опреме.


Уз то, личном иницијативом чланова управе Народне библиотеке Србије биће набављена одређена количина заштитних маски и визира који ће бити намењени првенствено службама које раде са корисницима.


У допису се, поред бриге за здравље запослених и обезбеђивање мера заштите, наглашава и чињеница да Народна библиотека Србије у условима ванредног стања није ни престајала са радом; истакнут је велики број запослених у установи, висока уобичајена дневна флуктуација корисника, проблем организације доласка на посао и одласка са посла за већину запослених, као и неусаглашеност препоруке о повратку на рад са претходно донетим уредбама Владе, које до овог тренутка још увек нису суспендоване.


Став управе Народне библиотеке Србије јесте да ће се предузети све мере за обезбеђивање и очување здравља запослених, што је први и најважнији корак у процесу успостављања рада у згради Народне библиотеке Србије.
До даљег остаје на снази Решење о обављању послова ван просторија послодавца.

УПРАВА НБС

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content