Разговор са проф. др Јасмином Ахметагић на тему „Ми и Ками“

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

01/02/2024.

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете 1. фебруара 2024. године, у 19 сати, у Атријум Народне библиотеке Србије на разговор са проф. др Јасмином Ахметагић на тему „Ми и Ками“.
Са гошћом разговара: Милена Ђорђијевић.
 
Разговор са професорком Јасмином Ахметагић на тему „Ми и Ками“, инспирисан њеном студијом Књига о Камију. Поетика мере (Дерета), раскрилиће неколико важних питања која се односе превасходно на то како у књижевним ремек-делима отривамо њихововну везивну нит која се плете и око нашег властитог лица и услова нашег постојања. Сходно наведеном, у разговору ће бити речи о томе како живети у свету у коме нема апсолутних истина, али има апсолутних злочина; о могућности постојања појединица у свету који је нешкодиљив за себе и друге; о постмодерној психологији и одсуству карактера; о месту Камијевих јунака у савременој књижевности; о вредновању књижевности као саморазоткривању; о (књижевној) цени која се плаћа изласком из нормираних кругова културе.
 
Јасмина Ахметагић, научни саветник, рођена је 1970. у Београду. Дипломирала је, магистрирала и докторирала на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
 
Од 2005. године ради као професорка на Интернационалном факултету у Новом Пазару, а од 2006. ангажована је на Институту за српску културу Приштина – Лепосавић, на пројекту „Духовне појаве и стваралаштво српског народа на Косову и Метохији од ХV до ХХ века“. Од 2007. до 2010. предаје на Државном универзитету у Новом Пазару, да би потом прешла на Факултет за стране језике „Алфа“ универзитета у Београду и стекла звање ванредног професора. Од 2011. године поново је ангажована на Институту за српску културу Приштина – Лепосавић, на пројекту „Материјална и духовна култура Косова и Метохије.“
 
Добитница је награде „Исидоријана” за најбоље књиге српске књижевности у 2007. години (за дела Антропопеја: библијски подтекст Пекићеве прозе и Унутрашња страна постмодернизма: поглед на теорију / Павић). За књигу Приповедач и прича добила је 2014. године награду „Никола Милошевић”. За свој рецензентски рад награђена је повељом „Истакнути рецензент” 2020. године. Ауторка је 14 монографија.
 
Улаз је слободан!
Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content