Разговор с чешким писцем Јозефом Панеком

Програм Центра словенских култура УЖИВО на Facebook налогу Народне библиотеке Србије


27. 10. 2021. године

Задовољство нам је да вас позовемо да дођете у Атријум Народне библиотеке Србије, 27. октобра 2021, у 19 сати, на програм Центра словенских култура чији је гост чешки књижевник Јозеф Панек, који ће говорити о свом роману – Љубав у доба глобалних климатских промена – у преводу Тихане Хамовић, у издању Академске књиге из Новог Сада, 2021. године.

Уводну реч имаће в. д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало и директорка Академске књиге Бора Бабић. Разговор са Јозефом Панеком водиће Тихана Хамовић и Милена Ђорђијевић.

*Превод је обезбеђен.

*За све оне који нису у могућности да дођу у Центар словенских култура Народне библиотеке Србије, програм се може пратити и онлајн преко званичне фејсбук странице ове установе.

Јозеф Панек (1966, ЧССР) је за свој први роман Љубав у доба глобалних климатских промена добио најпрестижнију чешку књижевну награду Magnesia Literaria 2018. године. У том делу, главни јунак, савремени номад, са ужитком и сарказмом критикује поредак савременог света, положај науке, менталитет чешког народа, ксенофобију и расизам. Као емигрант, кроз љубавни сусрет са Индијком, узајамне исповести о животним искуствима боравка на Исланду, у Америци и Аустралији, заокружиће се прича о човеку који је сусрео себе далеко од свега што му је до тада било познато.
Јозеф Панек је докторирао на Факултету за математику и физику Карловог универзитета у Прагу, дуго је живео у Норвешкој и Аустралији. Дебитовао је збирком прича Копач опала (2013).

Центар словенских култура Народне библиотеке Србије, основан под покровитељством Форума словенских култура и Министарства културе и информисања Републике Србије, има за циљ да се, кроз предавања, радионице, изложбе, филмске пројекције, тематске клубове и друге сродне активности и пројекте, направи још једна важна спона међу словенским културама.

Добро дошли у АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content