Разговор поводом објављене књиге „Фигуре преображаја у књижевном делу Данила Киша и Прима Левија” (Универзитетскa библиотекa „Светозар Марковић”, 2019)

Учествују: проф. др Душица Тодоровић Лакава, проф. др Александар Јерков, Твртко Кларић и др Александар Костић

19.03.2020. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан.
Добро дошли!!

У циљу спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести „COVID-19”, а у складу са препоруком Владе Републике Србије, сви програми у Народној библиотеци Србије отказани су до даљег.


Позивамо вас да 19. марта, у 19 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на разговор поводом објављене књиге Фигуре преображаја у књижевном делу Данила Киша и Прима Левија аутора Александра Костића, у издању Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, 2019. године.

Учествују: проф. др Душица Тодоровић Лакава, проф. др Александар Јерков, преводилац дела Прима Левија на хрватски Твртко Кларић и др Александар Костић.

Гости ће се позабавити компаративном анализом дела Прима Левија и Данила Киша (изокренути свет, фигуре преображаја, проблем сведока и илузионистичка поетика), најпре кроз краћа излагања у првом делу програма, а потом и кроз дискусију, у другом делу.

Монографија Фигуре преображаја у књижевном делу Данила Киша и Прима Левија Александра Костића позабавила се сагледавањем Кишовог и Левијевог опуса у ширем књижевноисторијском и културнотеоријском контексту.

„У првом плану овог истраживања није тема књижевног памћења које се различито артикулише у различитим генерацијама, као ни питање одговорности књижевности и одмеравање ужих књижевних доприноса у оквиру књижевно-теоријских тема, мада су у књизи присутна разматрања оба круга питања, већ Костићева пажња која у првом реду детектује могућности говора о сродности двају писаца, наговештавајући прилике књижевног памћења као видове апотропаичне функције.” (из рецензије проф. др Душице Тодоровић Лакаве)

Добро дошли!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content