Разговор „Данило Киш и/или Башта, пепео”

Учествују: Тамара Крстић, Ирена Јаворски, Александар Мандић, Гојко Божовић


21.02.2020. у 19:00 h
Атријум Народне библиотеке Србије

Улаз је слободан!
Добро дошли!!

Позивамо вас да у петак 21. фебруара, у 19 сати дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на програм поводом рођендана Данила Киша под насловом „Данило Киш и/или Башта, пепео”.

У разговору учествују: Тамара Крстић, Ирена Јаворски, Александар Мандић и Гојко Божовић.

Међу многим поводима за разговор о Данилу Кишу у овој прилици намећу се две годишњице из пишчевог живота и литературе, наиме, навршава се осамдесет пет година од рођења Данила Киша и педесет пет година од првог објављивања романа Башта, пепео.

Догађај организују ИП Архипелаг и Народна библиотека Србије. Дела Данила Киша у 10 књига објавио је Архипелаг, ексклузивни издавач дела Данила Киша за Србију, Хрватску и Босну и Херцеговину.

Књижевност Данила Киша је „дело чуда и дело труда”, али је и дело велике синтезе. Писци најчешће обликују опус тако што овладају једним бројем поступака и једном темом, приповедајући неко доминатно искуство, трауму или ведрину властитог века и света. Киш је у свом језгровитом опусу, сведеном на прозне књиге које је морао написати и на есејистичке списе који су велика одбрана модерне литературе и једног дубоко индивидуализованог погледа на свет, описао готово све кључне трауме и изазове свог века. Живећи у свом времену и с његовим малим и великим злодусима, Киш је постао његов непоткупљиви сведок. Ретко је који писац тако потанко и тако проживљено описао свој век.

У тој тачки срећу се етика и естетика, велики разлози због којих се пише, и судбински изазови стварног света, док књижевност баш захваљујући томе, како је говорио Киш, постаје „последње прибежиште здравог разума”.

Добро дошли!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content