Периодика СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ДРУШТВА  „ПРОСВЈЕТА”

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

Задовољство нам је да вас позовемо да  дођете 11. априла 2024. године, у 19 сати, у АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије, на програм Периодика СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ДРУШТВА  „ПРОСВЈЕТА”.

Учествују: 

Петар Лађевић, социолог (модератор програма)

Чедомир Вишњић, уредник

Вуле Журић, публициста и књижевник

После чувеног Србско-далматинског магазина који је својих 30 свезака саставио у временском дисконтинуитету, Љетопис СКД Просвјета је у 27 година редовног излажења, по тематској сређености, постао најозбиљнија едиција у кутури Срба који живе на територији данашње Републике Хрватске. Последње две свеске посвећене су коренима српског XX века – Балканским ратовима. Њима је посвећен један од задњих томова Дела Лава Троцког који су изашли у СССР-у; њима су посвећени сви бројеви загребачког листа Србобран од јесени 1912. до лета 1913. године. Критичка дистанцираност, тада дописника руског левичарског листа, каснијег оснивача Црвене армје, и страсна уроњеност у догађаје Милана и Адама Прибићевића, официра и новинара, најава су будућег времена. Утисак којег су ти ратови и српске победе оставили на јавно мњење у Аустро-Угарској, нарочито на јужнославенском простору, био је угаони темељ заједништва какво је озбиљено у ратним и непосредним поратним годинама. Овим тематским блоком, којем треба придодати Сјећања Милана Радеке, Љетопис даје свој скроман допринос нужном новом читању извора за историју нашег прошлог века.

Данашњи часопис Просвјета далеки је потомак ратне Српске ријечи, гласила српских партизана у Хрватској, лист који са прекидима излази преко 80 година, мењајући уреднике и културне и издавачке политике.

Улаз је слободан!

Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content