Конференција за новинаре поводом Награда Народне библиотеке Србије ВЛАДАН ДЕСНИЦА за најбољи роман у 2023. години

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

И читао сам приче Владана Деснице. Подсећао сам се… Какав језик! Каква поређења! 

Какав осећај опажања! Какве слике! Каква продорност! Какав бол! И самим тим: какав лек! 

Јер ако не умемо да опишемо бол, шта нас и како боли, можемо ли да очекујемо 

да користимо прави лек, да будемо излечени? Књижевност и томе служи.

Горан Петровић, писац и академик.

Прошлогодишњи лауреат Награде Владан Десница за роман Иконостас (ИК Лагуна, 2022)

Београд, 20. март 2024. године – Данас је одржана конференција за новинаре поводом књижевне награде Владан Десница коју ће почетком лета Народна библиотека Србије доделити за најбољи роман 2023. године. 

Ово је једина књижевна награда у Србији коју писци додељују писцима. У жирију је девет писаца, у промењеном саставу у односу на претходне две године. Чланови су: академик Душан Ковачевић – председник жирија, Љубица Арсић, Мирјана Митровић, Милисав Савић, Горан Гоцић, Ђорђе Писарев, Вуле Журић, Мирко Демић и Енес Халиловић.

„Људи често кажу: Зар нема превише књижевних награда? Писци нису богати људи. Врло су лоши хонорари у односу на све друге струке. У теорији, од 12.000 евра колика је висина ове награде, човек може пристојно да живи годину дана и да напише следећи роман. Наравно, награде немају пре свега социјалну улогу. Оне признају да је нека књига изузетна и то у нашем случају чине писци за писце, јер сматрам да су они најмеродавнији да то одлуче и то ће наставити да буде тако, у име великог писца Владана Деснице“, изјавио је управник Народне библиотеке Србије, др Владимир Пиштало. Рекао је да ће његови романи перманентно бити изузети из ове награде све док буде обављао функцију управника библиотеке. То се односи и на чланове жирија који су објавили романе у претходној календарској години и из тог разлога је ове године извршена промена три члана жирија.

Председник жирија, писац и академик Душан Ковачевић је свој говор посветио прошлогодишњем лауреату Награде Владан Десница, писцу Горану Петровићу који нас је недавно напустио.

Прошле године први пут се догодило да је један писац објавио два романа, која су била у конкуренцији за књижевне награде, а то су Петровићеви романи „Папир“ и „Иконостас“.

„Када су Горанови романи ушли у ужи избор за Награду, рекао сам му: Ти ћеш бити једини човек који је у ужем избору за награду имао два романа, један од вас двојице ће је добити, а други ће бити тужан.

Горан је у својим књигама изузетно водио рачуна о речима и био сам фасциниран његовим склопом реченица и речима које је користио. Његов одлазак је мој најснажнији утисак у односу на прошлу годину када је Петровић био са нама и рекао да спрема још два романа која је планирао да објави ове године – рекао је Ковачевић.

Секретар Награде, Никола Вукановић најавио је да ће додела Награде бити одржана у понедељак,
24. јуна ове године на локалитету некадашње зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу, као и да ће гласови и образложења чланова жирија бити накнадно објављени у Културном додатку дневног листа Политика. Вукановић је још једном позвао издаваче да до краја месеца пошаљу романе из прошлогодишње продукције за свих девет чланова жирија.

Награда Владан Десница установљена је 2022. године на иницијативу управника Народне библиотеке Србије др Владимира Пиштала, када је додељена најбољем роману који је први пут објављен у току претходне календарске године, роману Петља Дејана Алексића.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content