Представница Народне библиотеке Србије на пролећном Форуму агрегатора Европеане

Пролећно издање Форума агрегатора Европеане одржано је 25. и 26. марта 2024. године, у просторијама Европеане у Краљевској библиотеци Холандије у Хагу. Народну библиотеку Србије, као националног агрегатора из Србије, представљала је Тамара Бутиган Вучај.

Форум агрегатора Европеане окупља 43 организације из целе Европе на заједничком задатку прикупљања и стандардизовања метаподатака за портал европског дигиталног културног наслеђа https://www.europeana.eu/en и један је од три стуба екосистема Европеане и будућег Европског простора података за културно наслеђе.  Народна библиотека Србије је акредитовани агрегатор за Европену од 2018. године.

Овај пролећни Форум агрегатора за Европеану одржан је у нешто измењеном формату. Наиме, по први пут је Генерална скупштина одржана 7 дана раније онлајн, како би било више простора за дискусију. Такође, по први пут је другог дана одржана заједничка сесија Форума агрегатора и Савета Мреже чланова Европеане. Састанак је био хибридни, са око једном трећином представника агрегатора онлајн.

Централна тема првог дана били су трајни и јединствени идентификатори у простору података, сагледани са свих аспеката од стране Европеаниног тима за метаподатке. Сви агрегатори су позвани да се залажу за употребу ових идентификатора и да поспешују достављаче података, то јест установе културе са којима сарађују, да успоставе властите системе трајних идентификатора. У склопу избора за једног од три члана управљачког тела Форума агрегатора, представљене су две кандидаткиње: Корин Штајнцнедер из Француске, представница доменског агрегатора за музеје http://www.museuhub.eu/ и Валентина Бачи из Италије, представница доменског агрегатора за фотографску грађу, https://www.photoconsortium.net/. Електронско гласање је отворено до 2. априла. У  оквиру кратких презентација, Валентин Шарл из Европеане представила је резултате кампање Twin it!, која има за циљ да поспеши 3Д дигитализацију у европском сектору културе, а Тамара Бутиган Вучај говорила је о изазовима са којима се сусреће Народна библиотека Србије приликом агрегације података нових сарадника. Хенинг Шолц из Европеане дао је увод у интерактивну сесију на тему:  Кључни аспекти за управљање подацима и њихово усклађивање са поновном употребом података. Затим су представљени европски пројекти у којима учествују агрегатори за Европеану: EUreka3D, AI4Culture, DE-BIAS and 5Dculture. Радни дан је завршен „неконференцијом“ насловљеном  Quo vadis, EAF?, коју је водила Керстин Арнолд из Немачке, иначе чланица управљачког тела Форума агрегатора и представница доменског агрегатора за архивску грађу, https://www.archivesportaleurope.net/.

Други дан састанка отпочео је интерактивном сесијом на тему дељења података у Европском простору података за културно наслеђе, а увод је дала Валентин Шарл из Европеане. Након тога је уследила серија кратких презентација. Себастијан тер Бург из Европеане представио је онлајн курс о држању курсева, Антуан Исак из Европеане представио је резултате деловања Комитета за квалитет података, а Изабел Креспо из Европеане говорила је на тему аудио-визуелних садржаја у образовању. Овај део састанка затворен је речима захвалности Мари Вероник ле Руа из Министарства културе Француске, која је у претходном трогодишњем периоду обављала функцију председавајуће управљачког тела Форума агрегатора. У поподневној сесији одржан је први заједнички састанак Форума агрегатора и Савета Мреже чланова Европеане, који су отворили Хари Фервајен, директор Европеане, Роб Дејвис, председавајући Савета и Мари-Вероник ле Руа, председавајућа Форума. Џулија Фалон из Европеане представила је планирани развој колаборације између Фондације Европеане, Форума агрегатора и Мреже чланова Европеане. Уследила је интерактивна сесија у малим групама на тему будућности планете и наше евентуалне улоге у њој. Састанак је са умереним оптимизмом о будућности Европског простора података затворио Хари Фервајен, директор Европеане.

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content