Представљање зборника радова„Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека” Краљево

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

01/03/2024.

Представљање зборника радова „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека” (ур. Катарина Јаблановић, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево, 2023) у петак, 1. мартa 2024. године, у 12 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије.
 
Учествују:
Јасминка Марковић, директорка НБ „Стефан Првовенчани” Краљево
Проф. др Добрила Бегенишић, библиотекарка саветница у Народној библиотеци Србије
Горан Траиловић, библиотекар саветник у Градској библиотеци Панчево
Катарина Јаблановић, уредница издања
 
Стручни скуп „Жички сабор библиотекара 2023” одржан је 4, 5. и 6. октобра 2023. године са темом „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека”. Култура награђивања у савременом библиотекарству Србије заснива се на развоју професије и уметничке активности (књижевности), са једне стране, а са друге, на умножавању процедура друштвеног комуницирања, организовања и вредновања. Стога је веома занимљива и сложена за проучавање. Постојање десетак професионалних награда у струци и неколико десетина књижевних награда које су установиле библиотеке отворило је поље за саветовање на ту тему, којeг до сада у оваквом формату није било. Комплементарна теми награђивања била је тема издавачке делатности библиотека Србије, о којој на стручним скуповима није било речи неколико година уназад.
 
Зборник „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека” садржи 23 стручна рада, затим беседу Оливере Недељковић, лауреаткиње новоустановљене Награде „Златно слово Дејана Вукићевића”, као и библиографију издања НБ „Стефан Првовенчани” Краљево у периоду 1985. до 2022. године.
 
Улаз је слободан!
Добро дошли!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content