Представљање књиге „Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско-француска веза” ауторке проф. др Дијане Метлић.

Атријум Народне библиотеке Србије
04. 10. 2021. године

Промоција књиге “Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско – француска веза”, ауторке проф. др Дијане Метлић,
4. октобра 2021. године у 12.00 сати, у АТРИЈУМУ Народне библиотеке Србије.

Говоре: Владимир Пиштало – в.д. управника Народне библиотеке Србије, Тијана Палковљевић Бугарски – управница Галерије Матице српске, Ирина Суботић рецензент и ауторка Дијана Метлић

Кроз предавања, концерт, стручна вођења, едукативни програм и креативне радионице за децу упознајемо се са друштвено-уметничким приликама у Француској крајем XИX и на почетку XX века, са ликовном и музичком уметношћу тога доба, као и са значајем који су Париз и Француска имали за српске уметнике и развој српског сликарства.

У оквиру едиције „Уметност и историја“ Галерије Матице српске објављена је научна студија посвећена продубљеном истраживању културних спона између Француске и Србије с циљем указивања на до сада недовољно познате личности националне историје уметности, о којима се није писало и које би, с временом, у потпуности пале у заборав. Анализирајући животе Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, њихову делатност, уметничку колекцију, књиге које су издавали, писма и фотографије, ауторка др Дијана Метлић је објединила личну историју и уметност, појединца и европске уметничке токове.

Кроз разговор који ће водити др Тијана П. Бугарски, управница ГМС, рецензент проф. емер. Ирина Суботић, и ауторка проф. др Дијана Метлић биће указано на значај студије у продубљивању знања о приватним и културним француско-српским односима током XX века.Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content