Представљање каталога-зборника изложбе
САВА ШУМАНОВИЋ и европски реализми између два светска рата

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

22/11/2022.

https://youtu.be/f-zBhqHh_as

Представљање каталога-зборника изложбе Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата, објављеног у издању Спомен-збирке Павла Бељанског, биће одржана у уторак, 22. новембра 2022. године, у 13:30 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије у Београду.

Комплексан изложбени пројекат ретроспективног карактера Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата кроз истоимену монографску публикацију промовише стваралаштво једног од главних представника српског модернизма у европском контексту.
Пројекат је део званичног програма „Фондације Нови Сад – Европска престоница културе“ и обухвата изложбу 102 Шумановићева дела са поставкама у Спомен-збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске и Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, као и научну конференцију која ће се одржати 25. и 26. новембра у Спомен-збирци и шидској галерији.

Сликарство Саве Шумановића из периода између 1919. и 1942. године представљено је делима из три наведена музеја, али и захваљујући позајмици уметникових слика из установа у Србији, затим из музеја Хрватске, Северне Македоније и Француске. Народна библиотека Србије је за поставку у Спомен-збирци Павла Бељанског позајмила Шумановићев „Портрет Милоша Црњанског“ из 1921. године. Реализацији каталога и изложбе, уз дозволе за коришћењем фотографија и архивске грађе, допринело је укупно четрдесет националних и иностраних институција културе.

Текстове за репрезентативан каталог написали су истакнути научни и музејски стручњаци: проф. др Звонко Маковић, проф. др Лидија Мереник, проф. др Игор Борозан, др Ана Ереш, др Тијана Палковљевић Бугарски, мср Софија Миленковић, Гордана Крстић Фај, мср Тамара Огњевић и мр Милана Квас. Приређен као зборник радова, овај каталог представља концептуалну основу за изложбу и програмске садржаје пројекта, истовремено дајући трајан допринос ревалоризацији, али и покретању даљих истраживања Шумановићевог опуса у националним и међународним оквирима.

У Народној библиотеци Србије, о каталогу-зборнику ће говорити др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, као и историчари уметности мр Милана Квас, ауторка изложбе и уредница овог издања, др Лидија Мереник, др Симона Чупић и др Игор Борозан, редовни професори на Филозофском факултету Универзитета у Београду, као и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Реализациjу каталога и изложбе омогућили су:
Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Управа за културу Града Новог Сада, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, Француски институт у Србији – Огранак у Новом Саду, ДДОР осигурање.

Програм се може пратити и уживо онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије и у одложеном гледању преко Јутјуб канала Народне библиотеке Србије.

Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content