Предавање „Велики инквизитор: једно анархистичко читање”

Предавач: проф. др Давор Џалто Након предавања предвиђена је дискусија.
04.10.2019. у 19:00 h
Амфитеатар НБС
Улаз је слободан

Задовољство нам је да вас позовемо на предавање „Велики инквизитор: једно анархистичко читање”, које ће одржати проф. др Давор Џалто у Амфитеатру Народне библиотеке Србије, 4. октобра, у 19 сати.

Догађај се организује поводом обележавања 140 година од објављивања књиге Браћа Карамазови и пројекта „Савремена читања Великог инквизитора”, у организацији Института за студије културе и хришћанства и Дома омладине Београда уз подршку Народне библиотеке Србије.

Централни проблем који Достојевски разматра у Легенди о великом инквизитору је проблем људске слободе. Слобода човека се разматра у односу према (друштвено-политичкој) власти, као и питањима људске среће, сигурности и смисла. Предавање ће се усредсредити на неке од централних филозофско-теолошких проблема које пред нас поставља Велики инквизитор, нарочито у контексту савременог света и изазова које пред нас постављају доминантне идеолошке (тј. неолибералне) парадигме. На тој бази биће образложен православни политичко-теолошки приступ, који афирмише „анархистичку” позицију у односу на друштвено-политичке поретке и структуре моћи.

Давор Џалто (Травник, 1980), познати је уметник, историчар уметности, теоретичар и теолог млађе генерације. У академским круговима и широј јавности је познат и као православни филозоф либералне оријентације и један од најутицајнијих савремених православних мислилаца у свету.

Добро дошли!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content