Програм Центра словенских култура: Предавање др Жарка Војновића „Филолошка схватања првих слависта”

АТРИЈУМ Народне библиотеке Србије

25/05/2022.

Позивамо вас да 25. маја 2022. године, у 12 сати, дођете у Атријум Народне библиотеке Србије на предавање др Жарка Војновића Филолошка схватања првих слависта, којим се наша институција придружује обележавању Дана словенске писмености и културе.

Програм се може пратити и уживо онлајн преко званичне Фејсбук странице Народне библиотеке Србије и у одложеном гледању преко Јутјуб канала Народне библиотеке Србије.

Напоредо са националним буђењем словенских народа, крајем 18. и почетком 19. века, настајала је и славистика, сплет научних дисциплина чији је заједнички темељ у свести о дубоким културним сродностима међу словенским народима. Језички критеријуми имали су у радовима првих слависта пресудну улогу у одређивању положаја који једном народу припада на мапи словенске баштине. Стога ће и тежиште предавања бити на филолошким схватањима Јозефа Добровског, Јернеја Копитара и Павела Јозефа Шафарика.

Жарко Војновић је начелник Одељења за библиографију Народне библиотеке Србије. Бави се националном ретроспективном библиографијом, историјом српске књиге, издаваштва и библиотека. Објавио је, између осталог, студије Кућа на камену: Војловица и њене књиге и Српске манастирске библиотеке до краја 18. века. Добитник је Награде „Стојан Новаковић“.

Добро дошли на програме Центра словенских култура!
Добро дошли у Атријум Народне библиотеке Србије!

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content