Предавање др Софије Кларин Задравец:  Изазови изградње дигиталне књижнице – колико је времена потребно за промјену парадигме? 

Aмфитеатар, Народна библиотека Србије

Народна библиотека Србије и Народна библиотека Крушевац,

позивају вас на предавање др Софије Кларин Задравец:  Изазови изградње дигиталне књижнице – колико је времена потребно за промјену парадигме?  Предавање ће бити одржано у уторак, 12. децембра 2023. године у Aмфитетару Народне библиотеке Србије, са почетком у 13 сати.

Предавање се реализује у оквиру пројекта Народне библиотеке Крушевац Дигитализација културне баштине и дигитална хуманистика (библиотеке – музеји – архиви). Пројекат је суфинансиран средствима Министарства културе Републике Србије.

“Као полазиште за разговор о дигиталним књижницама, представит ће се развојни кораци у управљању дигиталном грађом у Националној и свеучилишној књижници у Загребу од 2004. године до данас те рада на успостави Хрватске дигиталне књижнице. Бит ће ријечи о изазовима, креативности, искорацима и препрекама које утјечу на одабир одређених начина пословања – од процеса дигитализације грађе, преко прихвата дигиталног обвезног примјерка до изградње сустава и портала дигиталне књижнице. Указат ће се на разлике у проведби редовног програма дигитализације грађе и пројеката, описати поступно свладавање препрека у разумијевању процеса дигитализације, истакнути добар законски оквир пословања НСК и других хрватских књижница у подручју управљања дигиталном грађом, а свакако ће се отворити и неизбјежна питања извора финанцијске подршке без које нема успјешне дигитализације и изградње националне инфраструктуре. Излагање ће се бавити и питањима колико су књижнице и књижничари спремни за прихваћање промјена у пословању те питањима економичности и одрживости дигиталних књижница те важности промјена у вредновању, маркетингу и заговарању дигиталних књижница.

Софија Кларин Задравец, доктор информацијских и комуникацијских знаности, књижничарска савјетница. У Националној и свеучилишној књижници у Загребу запослена је од 1991. године, а радила је у Од‌јелу Обрада и у Хрватскоме заводу за књижничарство. Од 2004. до 2019. године била је одговорна за програм и пројекте дигитализације грађе и развој дигиталне књижнице, након чега постаје прочелница Хрватскога завода за књижничарство. Тренутачно обавља послове помоћнице главне равнатељице НСК за делатност националне књижнице. Од 2019. до 2023. године била је представница Националне и свеучилишне књижнице у Загребу у пројекту е-Култура и водитељица дијела пројекта е-Култура за књижнице.”

Радно време

понедељак – петак од 8.00 – 20.00
(поручивање публикација 8.00 – 19.00)

субота од 8.00 – 15.00
(поручивање публикација 8.00 – 14.00)

Skip to content